IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на американски облигации надвишава 3 пъти предлаганото количество

От началото на годината чуждестранните инвеститори увеличиха дела на щатския дълг в портфейлите си с 2,7% до 5,96 трлн. долара

17:41 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на американски облигации надвишава 3 пъти предлаганото количество

Интензивният дебат за това кога Федералният резерв (Фед) ще повиши лихвените проценти остава встрани, когато става дума за заемните способности на САЩ, пише Bloomberg.

На фона на опасенията, че финансовите инструменти с фиксиран доход ще станат непривлекателни, когато централната банка покачи лихвите, Министерството на финансите на САЩ успя да накара инвеститорите да предложат общо 3,4 трлн. долара на аукционите за продажба на ценни книжа на стойност 1,12 трлн. долара от началото на годината. Това означава, че коефициентът на покритие е 3,06 – вторият най-висок в историята на страната и по-голям от този по всички аукциони за изминалата година, а именно – 2,88.

Привличането на инвеститори е от ключово значение за САЩ за финансирането на дълговия товар, който от годините преди кризата до днес се удвои до почти 18 трлн. долара. Привлекателността на щатските държавни ценни книжа (ДЦК) бе потвърдена миналата седмица, когато доходността по 10-годишните облигации нарасна най-силно от март. Инвеститорите търсиха убежище на фона на опасенията за финансовото състояние на португалската банка Banco Espirito Santo.

Търсенето бе стимулирано и от спекулациите, че глобалната икономика не се възстановява достатъчно бързо, че да позволи на Фед да прекрати гъвкавия курс на паричната си политика, подкрепял облигационните пазари по света.

Американските банки притежават правителствени и федерални ценни книжа за повече от 1,9 трлн. долара, което е повече от облигациите за 1,2 трлн. долара през 2008 г., сочат данни на Фед. През първите четири месеца на годината чуждестранните инвеститори увеличиха дела на щатския дълг в портфейлите си с 2,7%, или с 158,9 млрд. долара, до 5,96 трлн. долара, разкриват последните данни на американското Министерство на финансите. Покачването е съществено, имайки предвид, че само през 2013 г. то бе в размер на 228,2 млрд. долара, или ръст от 4,1 на сто.

Taзгодишното търсене надвишава само коефициентът на покритие от 3,13 през 2012 г. Това се случи, когато влошаващата се дългова криза в Европа подтикна инвеститорите да търсят по-безопасните американски ДЦК и когато Фед стартира третия кръг количествени улеснения.

Коефициентът на покритие остана над 3 във всеки месец от началото на годината, след като през 2013 г. се движеше в интервала от 2,65 до 3,11. През 2007 г., преди началото на финансовата криза, Министерство на финансите получи оферти за 1,48 трлн. долара за предложените ценни книжа на стойност 560,3 млрд. долара при коефициент на покритие от 2,64.

Интересът е голям, въпреки че икономистите прогнозират покачване на доходностите на фона на спекулациите, че по-бързият растеж ще подхрани инфлацията и ще направи лихвените плащания по финансовите инструменти с фиксиран доход по-непривлекателни.

Освен това анализаторите са на мнение, че краят на облигационната програма, който според протокола от последното заседание на Фед ще бъде през октомври, ще бъде предвестник за покачването на лихвите през 2015 г.

Миналата седмица доходността по 10-годишните американски ДЦК спадна с 12 базисни пункта до 2,52%. До края на годината тя може да нарасне до 3%, а до края на 2015 г. - до 3,61%. Това предвиждат близо 60 икономисти, анкетирани от Bloomberg в периода 3-9 юли.

От началото на месеца доходността по 10-годишните бенчмаркови щатски ДЦК е с 1,38 процентни пункта по-висока от сравнимите германски облигации – спредът е най-големият от 1999 г. насам. Средната разлика за периода е около 0,38 процентни пункта, отбелязва агенцията.

Високото търсене от чужбина се потвърди отново миналата седмица. Тогава американското финансово ведомство предложи за продажба 30-годишни ДЦК на стойност 13 млрд. долара. Чуждестранните централни банки и институционални инвеститори придобиха 53,2% от емисията. Делът им е най-високият от февруари 2006 г., сочат още данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още