IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите на ЕЦБ увеличиха търсенето на периферни ДЦК

Доходността по облигациите на Испания, Италия, Португалия и Ирландия спадна до нови исторически стойности през седмицата

14:02 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сигналите на ЕЦБ увеличиха търсенето на периферни ДЦК

Тази седмица цените на облигациите на държавите от еврозоната се покачиха, като с това доходността по 10-годишните италиански, ирландски и испански държавни ценни книжа се понижи до нови рекордно ниски нива, пише Bloomberg. Това се случи на фона на спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще смъкне лихвите през юни. Сигналите увеличиха търсенето на ценни книжа през изминалите дни.

Анализатори от Goldman Sachs Group Inc. до UBS AG повишиха очакванията си, че през следващия месец ЕЦБ ще намали лихвените ставки, след като президентът на финансовата институция Марио Драги каза, че банкерите могат да прибегнат до стимули, ако се наложи. Цените на италианските и испанските облигации се покачиха, след като активността в сектора на услугите в страните се съживи през април, сигнализирайки за възстановяване на икономиките им.

През изминалата седмица доходността по 10-годишните испански облигации спадна с шест базисни пункта (0,06%) до 2,92%, след като вчера бе достигнала и до 2,85% - най-ниското ниво от 1993 г. насам. От началото на годината книжата добавиха 8,1% към стойността си, сочат данни от Bloomberg World Bond Indexes.

От 2 май до днес доходността по 10-годишните италиански ДЦК слезе с 9 базисни пункта до 2,95%, след като спадна до 2,89 на сто в петък. От началото на годината цената на италианските бондове е нараснала със 7,7%. Доходността по еквивалентните ирландски книжа се понижи до 2,643%.

В четвъртък ЕЦБ не измени лихвите и не предприе допълнителни действия за справяне с дефлацията. Марио Драги обаче каза, че „Изпълнителният съвет може да действа следващия път“.

Възвръщаемостта по португалските 10-годишни облигации спадна с 9 базисни пункта през седмицата до 3,54%, след като бе 3,44 на сто вчера – стойности, невиждани от януари 2006 г. От началото на годината книжата са поскъпнали с 16%.

Облигациите на Португалия получиха подкрепа, след като агенция Standard & Poor’s ревизира перспективата си пред кредитния рейтинг на иберийската страна от негативна на стабилна.

Доходността по 10-годишните немски държавни ценни книжа остана почти без промяна тази седмица на ниво от 1,46%, след като спадна до 1,44% вчера. Това бе и най-ниското ниво от 27 май 2013 г. Немските облигации добавиха 3,3 на сто към стойността си от началото на годината.

Danske Bank измени прогнозата си за промяната на основната лихва, като сега анализаторите очакват депозитните и рефинансиращите ставки да бъдат свалени с 10 базисни пункта през юни. Това ще означава негативни депозитни лихви, при които банките ще трябва да плащат, за да държат средства при ЕЦБ.

Експертите на Goldman Sachs и UBS предричат, че ЕЦБ ще редуцира рефинансиращата лихва до 0,1%, а депозитната лихва ще стане -0,15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още