fallback

Обама се закани да унищожи „Ислямска държава“

Разрушаването на групировката ще отнеме време заради властовия вакуум в Сирия и нуждата да са изградят коалиции, обясни американският президент

16:24 | 03.09.14 г. 10
Автор - снимка
Редактор

САЩ планират да се бият с „Ислямска държава“, докато групировката престане да бъде сила в Близкия изток, и ще търсят справедливост за убийството на американския журналист Стивън Сотлоф, заяви американският президент Барак Обама днес, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че разрушаването на военната групировка ще отнеме време заради властовия вакуум в Сирия, големия брой калени от иракската война бойци и нуждата да са изградят коалиции, включително с местните сунитски общности.

Вчера „Ислямска държава“ разпространи видеоклип, показващ обезглавяването на Сотлоф - вторият американски заложник, убит като отмъщение за американските въздушни удари в Ирак.

„Това е крайният резултат, целта ни е ясна и тя е да отслабим и унищожим „Ислямска държава“, така че повече да не бъде заплаха не само за Ирак, но и за региона и САЩ“, заяви Обама по време на пресконференция.

„Каквото и да си мислят тези убийци, че ще постигнат с убийството на невинни американци като Стивън, вече са се провалили“, каза Обама. „Провалиха се, защото хората от цял свят и американците са отвратени от тяхното варварство. Няма да ни изплашат.“

Американски и британски служби са анализирали видеото, в което убиецът е същият екзекутор с британски акцент, който уби американския журналист Джеймс Фоли на 19 август, и са стигнали до извода, че е записът е автентичен.

САЩ подновиха въздушните атаки в Ирак през август за първи път след изтеглянето на войските през 2011 г. и по думите на Обама ударите вече дават резултати.

„Тези, които правят грешката да наранят американци, ще научат, че няма да забравим и че стигаме далеч и че справедливостта ще бъде постигната“, каза той.

„Това няма да се случи за седмица, месец или шест месеца заради случващото се във вакуума в Сирия, както и заради калените в битка елементи на „Ислямска държава“, които израснаха от Ал Кайда в Ирак по време на войната там... ще отнеме време да успеем да ги отблъснем.“

Късно във вторник от Белия дом обявиха, че Обама изпраща трима висши служители – държавният секретар Джон Кери, министърът на отбраната Чък Хейгъл и съветникът по въпросите за борбата с тероризма Лиза Монако – в Близкия изток, "за да изградят в средносрочен план по-силно регионално партньорство“ срещу „Ислямска държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
fallback