IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерите са се увеличили със 155 тази година до рекордните 2 325

Най-силно расте броят на богаташите, които са се превърнали в милиардери чрез собствените си предприемачески начинания

09:44 | 17.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милиардерите са се увеличили със 155 тази година до рекордните 2 325

Световната икономика преживява труден период, но това не пречи на богатите хора да стават все по-богати.

Ново проучване показа, че броят на милиардерите по света е нараснал с нови 155 от началото на 2014 г., изпращайки общото число до рекордните 2 325 – със 7% повече спрямо предходната 2013 г.

Основният тласък от началото на годината очаквано е дошъл от Съединените щати – най-голямата икономика и дом на най-много милиардери в световен мащаб, където са се "родили" 57 нови милиардери според изчисленията на Wealth-X и UBS.

Другите основни "донори" на новобогаташи са Азия (с 52-а нови милиардера) и Латинска Америка и Карибския басейн (с 42-а).

"Най-бързо развиващият се сегмент милиардери по отношение на източника на богатство са тези, които са наследили само част от богатствата си и са се превърнали в милиардери чрез собствените си предприемачески начинания", се казва в доклада, цитиран от CNBC. Изследването показва, че 63 на сто от новите милиардери са станали такива благодарение на успеха на изградените от тях компании.

Броят на милиардерите в развиващите се пазари обаче показва смесени сигнали. В Африка общото богатство на милиардерите нараства, но общият брой на милиардерите намалява, което се дължи главно на променливите социално-политически условия. Подобна е ситуацията и в Близкия изток.

Независимо от това общото богатство на милиардерите по света се е увеличило с 12 на сто до 7,3 трлн. долара – повече от комбинираната пазарна капитализация на всички компании, които съставляват американския бенчмарк Dow Jones Industrial Average.

Средностатистическият милиардер е на 63 години и притежава нетно богатство на стойност от 3,1 млрд. долара. Според данните на Wealth-X и UBS повечето богати хора не достигат прага от 1 млрд. долара до края на четиридесетте години.

Почти 90 на сто от мъжете милиардери са женени. 6% са разведени, 3 на сто са неженени, а 2 на сто – вдовци.

При мъжете милиардери топ пет на индустриите са финансите и банковото дело, промишлените конгломерати, недвижимите имоти, производството на облекла и луксозни стоки.

65% от жените милиардерки са омъжени, 10% – разведени, 4% – неомъжени, а 21% – вдовици.

Те са въвлечени в подобни индустрии като богатите мъже, но с една разлика – голяма част от тях са заети с организации с нестопанска цел и социални структури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Милиардерите са се увеличили със 155 тази година до рекордните 2 325==========А с колко пъти са се увеличили броя на мизерстващите....благодарение на които "милиардерите" са станали такива ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още