IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военни самолети засечени близо до въздушното пространство на САЩ и Канада

Два руски военни самолета са нарушили въздушното пространство на Швеция, заради което властите в страната са привикали на разговор руския посланик

10:00 | 20.09.14 г. 4
Руски военни самолети засечени близо до въздушното пространство на САЩ и Канада

Два американски изтребителя са прихванали шест руски самолета в близост до американското въздушно пространство край Аляска. Същевременно канадски изтребители са прихванали два руски бомбардировача, съобщава CNN, като се позовава на информация на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване и Северното командване на САЩ.

Длъжностни лица във Вашингтон смятат, че инцидентите са свързани с посещението на украинския президент Петро Порошенко, който се срещна с представители на Канада в сряда, а в четвъртък говори пред американския Конгрес и се срещна с президента на САЩ Барак Обама. След тази среща Вашингтон обеща 53 млн. долара помощ за Украйна, 46 млн. от които ще са за несмъртоносно военно оборудване, припомня медията.

Руските самолети са прелетели в рамките на около 55 морски мили от крайбрежието на Аляска и на около 40 морски мили от канадското крайбрежие, съобщава кап. Джеф Дейвис от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване.

Два базирани в Аляска изтребителя F-22 са прихванали два руски ИЛ-78 и два МИГ-31, както и още два бомбардировача с далечен обсег. Самолетите са летели в една линия и са се върнали към Русия.

Канадските изтребители CF-18 са прихванали два руски бомбардировача далечен обсег над морето Бофорт.

Самолетите не са навлезли в суверенните територии на САЩ и Канада, но са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана за идентификация, допълва се в изявлението. Външните граници на тази зона надхвърлят американското военно пространство.

Според Северноамериканското военновъздушно-космическо командване през последните пет години са били прихванати повече от 50 руски самолети, обикновено бомбардировачи, в близост до тази зона.

Същевременно Швеция също обяви, че е засякла случай на нарушаване на въздушното пространство от два руски военни самолета, заради което властите са привикали руския посланик в страната за обяснения.

Шведското министерство на външните работи посочи, че самолетите са навлезли в сряда във въздушното пространство южно от остров Йоланд в Балтийско море. Ведомството определи това като "сериозно нарушение", съобщава БТА.

Шведският вестник "Експресен" първи съобщи за инцидента, посочвайки, че самолетите са били Су-24, пише Dnes.bg. Според информацията те са напуснали шведското въздушно пространство, след като приближил изтребител на шведските военновъздушни сили, допълва Асошиейтед прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Няма как да ги свалят защото е НЯМАЛО нарушаване на въздушното им пространство. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
И аз туй викам - да ги свалят, мамка им! Ама нищо немат ищах ли, дупе ли, топки ли...? Хахаха! Тя май тая работа не е като оная (яденето на го^вна) ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Ами правилно - защо не ги свалят. На времето Франсиз Гери Пауърз като прелетя с U2 над СССР как го свалиха. Да ги свалят, защото ако само си говорят у нас остава голяма степен на съмнение, че е имало такива самолети и къде точно са прелетели. За това - наруши ли ти въздушното пространство - сваляш го, за да няма тън мън, ама той там беше, тука беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
kurta007
преди 9 години
Ами да ги свалят тея антики и тва е.Като им свалят 10-на "самолета" и да видим дали ще влизат пак тея ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още