fallback

Лавров: Русия не желае да продължава войната на санкции

Диалог между страните в Украйна има, отчете руският министър на външните работи

14:11 | 28.09.14 г. 11

Русия няма никакво желание да продължи войната на санкциите, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за руския Пети телевизионен канал, предаде ИТАР-ТАСС.

"Не сме заинтересовани настоящият период да се проточва до безкрай. Ние нямаме никакво желание да продължим войната на санкциите, размяната на удари. Ние няма да продължим да налагаме санкции само за да дразним някого, както се случва с нашите партньори, когато те приемат по отношение на нас принудителни мерки. Както заяви руският президент Владимир Путин, ние ще мислим за защитата на нашите икономически и други интереси", подчерта Лавров.

В интервюто Лавров припомни, че Путин е подел инициативата за подпомагане на украинците за разрешаване на военно-политическата криза в тяхната страна.

Лавров отчете, че диалог между страните в Украйна има и има резултати от изпълнението на договореностите в Минск.

"Установи се прекратяване на огъня, естествено, не без проблеми. Внедрява се механизъм за контролирането на това прекратяване на огъня. Започнаха преговори по линията Русия-ЕС-Украйна, възобновяват се газовите преговори", посочи Лавров. 

"Ако бяхме проявили всички аналогична добра воля, според мен отдавна щяхме да излезем от този ненормален период", подчерта руският външен министър.

Той припомни, че решението, взето от ЕС и Украйна, да не влиза в действие до края на 2015 г. споразумението за асоцииране на Украйна в онези му части, които създават риск за руската икономика, е същото, за което е настоявал и Виктор Янукович, когато е искал да отложи подписването на споразумението през ноември на 2013 г.

"Стигнахме до аналогичен резултат 10 месеца по-късно, но с огромната цена на човешки животи", каза Лавров, цитиран от БТА.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
fallback