IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отменят санкциите, ако Русия "промени курса" към Украйна

Руската агресия в Европа напомня за дните, когато големите народи стъпкваха малките, заяви пред Общото събрание на ООН Барак Обама

08:53 | 25.09.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама: &quot;Ако Москва се промени, ние ще вдигнем нашите санкции и ще приветстваме ролята на Русия в борбата с общите предизвикателства&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама: "Ако Москва се промени, ние ще вдигнем нашите санкции и ще приветстваме ролята на Русия в борбата с общите предизвикателства“. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама отново заклейми "агресията" на Русия в Украйна, но заяви, че санкциите срещу Москва ще бъдат вдигнати, ако тя промени курса си в съответствие с мирното споразумение с Киев, предава AFP.

Протегнатата към Москва ръка се случва само един ден, след като проруските въстаници отхвърлиха предложението на украинския президент Петро Порошенко за ограничено самоуправление и обявиха плановете си за създаване на свои собствени парламенти чрез самоорганизирани през ноември избори.

Планът за автономия е в основата на опитите на прозападния лидер Порошенко да потуши бунта, който опустоши икономиката на бившата съветска република и съживи спомените за Студената война и недоверието между Москва и Запада.

Обама заяви в рамките на специална сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че Русия е заела грешната страна в кризата в Украйна. Но той също така подчерта, че договореното по-рано този месец прекратяване на огъня предлага възможност за дипломацията и мира. 

"Руската агресия в Европа напомня за дните, когато големите народи стъпкваха малките в преследване на териториални амбиции", заяви Обама пред Общото събрание, в присъствието на руския външен министър Сергей Лавров. "Ние ще накажем сериозно Русия за тази агресия".

Но ако Москва, "разбира се, се промени, ние ще вдигнем нашите санкции и ще приветстваме ролята на Русия в борбата с общите предизвикателства“, добави Обама. 

Речта на Обама изглежда не впечатли нито Лавров, нито украинския премиер Арсений Яценюк.

"Санкциите са си работа на Съединените щати", коментира Лавров пред руски репортери, цитиран от "Интерфакс". "Но това, което се случва в Украйна, въобще не са тяхна работа". 

Часове по-късно в обръщението си към Общото събрание Яценюк призова Запада да поддържа санкциите срещу Русия. "Призоваваме да не се отменят санкциите, докато Украйна не възстанови контрола над цялата си територия", заяви Яценюк, порицавайки отново руската инвазия в Източна Украйна.

"Не се доверяваме на думите, вярване само в делата", подчерта Яценюк и поиска от Русия да спазва международните си задължения и да изпълни 12-те точки от споразумението за прекратяване на огъня, сключено в Минск на 20-и септември.

"Всеки ден, въпреки прекратяването на огъня, губим украински войници в боевете с проруските сепаратисти", оплака се Яценюк.

Той определи Русия като фактор за несигурността, а не член на съвета за сигурност на ООН.

Самият Порошенко не коментира кризата, откакто отправи предложението към сепаратистите в Източна Украйна в опит да реши кризата, която доведе до смъртта на над 3 200 души.

През миналата седмица парламентът на страната подкрепи плана му, който предвижда частична независимост и местни избори на 7-и декември, които биха помогнали за възстановяването на реда и закона, но не задоволяват никакви претенции за пълна независимост.

Но Кремъл изглежда е готов да поддържа напрежението, като съсредоточава държавните медии върху репортажи за намирането на телата на четирима измъчвани цивилни, открити в източна мина за въглища, за които се твърди, че са служили в украинска военна база.

Руският външен министър заяви, че "най-вероятно става дума за военни престъпления, които никога няма да могат да бъдат оправдани".

Както армията на Украйна, така и националната гвардия – отчасти доброволчески украински отряди, наричани от Москва често "фашисти", отричат да са имали контрол над индустриалния район на Донецк.

В сряда екип от наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи след посещение на място, че е открил четири тела "в процеса на разлагане".

Наблюдателите подчертават, че не могат да "осигурят съдебномедицинска оценка на намерените".

Киев и неговите западни съюзници се опасяват, че руският президент Владимир Путин се опитва да превърне източната част на Украйна в "замразен конфликт", подобен на тези, които вече предоставиха на Москва ефективен контрол върху части от бившите съветски републики Грузия и Молдова.

Последните усилия за постигане на мир помогнаха за затихване на боевете, като същевременно прогониха около 650 000 украинци от домовете им. 

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Ако имаше и честен референдум в САЩ, нямаше да има и войни по света, защото американците не искат ама ей на евреиската хунта си прай квот си иска....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Знаеш ли, много ми е любопитно, ако се проведе в Русия един честен референдум, да продължи да бъде *** или да стане щат на САЩ, какъв ще е резултатаА се не изненадате с Мави.Не схващате ли, че 50% от хората, които искат да са руснаци, са българи (вие двамата имам предвид. другите двама са Путин и Медведев)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Ти много сложно го състави - комисии, чудеса, ала бала - най-бързо ще е ако направо продават всичко в USD и после само им цъкат преводите като на издръжка. Може направо да станат и Щат на US и американците обаче ше тряя да напраат още една звезда на флага! Може пък и да не им се наложи ако Тексас си тръгнат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Да ... така вече нещата имат що-годе завършен вид! хаха;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Хехе...7. Да бъде прекратен проектът "Силата на Сибир", а с освободения финансов ресурс и заедно с наличните средства от пенсионния и други държавни социали фондове да бъдат закупени държавни облигации на МФ на САЩ! :)8. РФ да запише в конституцията си, че всички изкопаеми въглеродни енергоносители, какти и други стратегически суровини се търгуват само и единствено в USD!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Хаха ;)) ... на фона на разигралите се събития и последствията от тях, за напълно нормално смятам, че мериканците са в правото си да разширят предложения от теб списък и условия :6. В оперативен порядък, да се коригират записите в баланса на РЦБ и цялата сума на държаните от банката щатски ДЦК и др. инструменти, бъде отнесена , като задължение на Масква към Уошингтън. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Иначе относно санкциите, Обанго вероятно има предвид следните действия на Русия:1. Да изтегли всичките си въоръжени сили от европейската си територия зад Урал, след което да ги разформирова.2. Да върне Крим на Украйна, или по-добре направо да го предаде за стопанисване на 6-ти американски флот, за да не се губи време.3. Да компенсира за проявената от нея дързост и неподчинение преките си съседи Украйна, Грузия, прибалтийските държави и Полша със свои територии в размерите, в които те получат удовлетворение за нанесените им материални и морални щети.4. Да започне незабавно и безвъзмездно снабдяване на Европа с природен газ и нефт до момента на предаване на собствеността върху източниците и преносната инфраструктура на подходящи, посочени от евроатлантическата общност притежатели и оператори.5. Да насрочи предсрочни президентски избори, на които да бъде избран Михаил Ходорковски. За целта ЦИК да бъде конституирана в сградата на американското посолство в Москва, а нейн председател да бъде Виктория Нюланд, с членове Алексей Навални, Борис Немцов и Надежда Толоконникова (от Пуси Райьт).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ми те вариантите са 2 - или е млмен или се бъзика. И в двата случая ще се посмеем, макар че в първия не е съвсем до смях :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Т'ва с плевнелиев направо кърти и извозва :) Някой слушал плевнелиев. То него жена му не го слуша и отказва да се покаже, к'во да говорим за Обама :). Така не се бях смял с този перунчо от сума време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
да ти кажа честно, това не ми е минало през акала, че може да ни пуска по нанадолнището, което е напълно възможно то в днешния свят всичко може ...:))И аз да се правя тука на Лили Иванова и да обяснявам Америка тва, онова... :)) то на никой не му е ясна играта, но човек предполага на догадки от тук от там инак истината никога няма да я научим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още