fallback

Франция и Германия искат реформи на Шенген заради радикалните ислямисти

ЕС и САЩ ще се борят заедно с интернет гигантите, включително Facebook и Twitter, срещу екстремизма онлайн

21:45 | 09.10.14 г. 6

Франция и Германия настояват за спешни реформи на Шенгенското пространство, за да се противопоставят на нарастващия брой европейци, които отивад на джихад в Сирия и Ирак, съобщава АП.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова за създаването на европейски регистър на пасажерите по време на среща с европейските му колеги в Люксембург. Той настоява и за засилване на контрола по летищата.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер отправи подобен призив. “Три хиляди бойци са напуснали Европа да водят джихад и ние не искаме Европа да се превърне в износител на терор”, коментира той.

Мезиер допълни, че никой не иска закалени в битки бойци да се завърнат в Европа и да планират терористични атаки. "Нуждаем се от мерки както на национално, така и на европейско ниво”, посочи той.

Според Казньов нова категория “чуждестранни бойци" трябва да се добави към списъка на съмнителни лица за полицията на европейските граници. Настоящите категории включват различни престъпници и бегълци.

Шенгенската зона обхваща 26 европейски държави, 22 страни членки на ЕС, както и Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия.

Във Франция е най-голямата мюсюлманска популация в Европа и се смята, че най-големият контингент от западни джихадисти, които участват в конфликта в Сирия, идва от страната. Премиерът Мануел Валс заяви пред депутатите миналия месец, че около 1000 френски граждани са включени в джихадистки мрежи, а около 600 се бият в Сирия и Ирак на страната на ислямистите.

Париж прие миналия месец нов закон за борбата с тероризма, който дава възможност да се забраняват пътуванията на заподозрени в радикализъм.

Същевременно агенцията допълва, че ЕС и САЩ ще се борят заедно с интернет гигантите, включително Facebook и Twitter, срещу екстремизма онлайн. Обсъждат се и мерки за блокиране на разпространявани страховити видеа в социалните мрежи.

Министрите на вътрешните работи и служители на ЕС се срещнаха с представители на технологични фирми в Люксембург на фона на нарастващата тревога, че се разпространяват ислямистки материали с призиви, които насърчават младите хора да се бият на страната на джихадистите в Ирак и Сирия.

Социалните медии се превърнаха в мощен инструмент за набиране на джихадисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 08.09.22 г.
fallback