IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия искат реформи на Шенген заради радикалните ислямисти

ЕС и САЩ ще се борят заедно с интернет гигантите, включително Facebook и Twitter, срещу екстремизма онлайн

21:45 | 09.10.14 г. 6
Франция и Германия искат реформи на Шенген заради радикалните ислямисти

Франция и Германия настояват за спешни реформи на Шенгенското пространство, за да се противопоставят на нарастващия брой европейци, които отивад на джихад в Сирия и Ирак, съобщава АП.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова за създаването на европейски регистър на пасажерите по време на среща с европейските му колеги в Люксембург. Той настоява и за засилване на контрола по летищата.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер отправи подобен призив. “Три хиляди бойци са напуснали Европа да водят джихад и ние не искаме Европа да се превърне в износител на терор”, коментира той.

Мезиер допълни, че никой не иска закалени в битки бойци да се завърнат в Европа и да планират терористични атаки. "Нуждаем се от мерки както на национално, така и на европейско ниво”, посочи той.

Според Казньов нова категория “чуждестранни бойци" трябва да се добави към списъка на съмнителни лица за полицията на европейските граници. Настоящите категории включват различни престъпници и бегълци.

Шенгенската зона обхваща 26 европейски държави, 22 страни членки на ЕС, както и Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия.

Във Франция е най-голямата мюсюлманска популация в Европа и се смята, че най-големият контингент от западни джихадисти, които участват в конфликта в Сирия, идва от страната. Премиерът Мануел Валс заяви пред депутатите миналия месец, че около 1000 френски граждани са включени в джихадистки мрежи, а около 600 се бият в Сирия и Ирак на страната на ислямистите.

Париж прие миналия месец нов закон за борбата с тероризма, който дава възможност да се забраняват пътуванията на заподозрени в радикализъм.

Същевременно агенцията допълва, че ЕС и САЩ ще се борят заедно с интернет гигантите, включително Facebook и Twitter, срещу екстремизма онлайн. Обсъждат се и мерки за блокиране на разпространявани страховити видеа в социалните мрежи.

Министрите на вътрешните работи и служители на ЕС се срещнаха с представители на технологични фирми в Люксембург на фона на нарастващата тревога, че се разпространяват ислямистки материали с призиви, които насърчават младите хора да се бият на страната на джихадистите в Ирак и Сирия.

Социалните медии се превърнаха в мощен инструмент за набиране на джихадисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Никой не обвинява всички мюсюлмани, просто франсетата са много ларж към тях и ги приемат с удоволствие без много да му мислят. То и не всички български граждани са джебчии, автокрадци и наркотрафиканти, ама Шенгген нанайси нали?Сега франсетата заслужават да им възстановят граничния контрол и да се джобят за паспорти по границите (както те направиха кога Италия беше пропищяла от бежанци) та да видят кон боб яде ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
На БГ-то Шенгена и Еврозоната ойдоха у `ного дълбокото на ряката......Па ша на сочат с пръст, колко от муслита се пускат а и как на едни други им се дава власт......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Не казвам да чакаме, но не трябва и да обвиняваме десетки милиони мирни мюсюлмани в Европа, че те са виновни за джихадизма!Крайни идеолигии има сред всички религии, раси и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
К'во, трябва да чакаме да станат милиони убитите от джихадистите, че да видим проблема ли ? А т'ва дето се трошат милиарди за сигурност, губят времето на хората по летища и гари. Я стига простотии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Какво означава вкарахте си ги и сега ревете. По малко от 0,001% от мюсюлманите в Европа са джихадисти и до сега заради джихадисти в Европа са загинали няколко десетки души.Тази статистика сравнена с десетките милиони загинали заради националисти, нацисти, комунисти и т.н. показва, че джихадизма далече не е чак толкова голям проблем колкото се опитват да ни го представят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
lilivan
преди 9 години
Какви европейци са тези "европейци, които отиват на джихад"?Вкарахте си ги, направихте Европа разграден двор, а сега ревете. И никакви реформи няма да оправят положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още