IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР очаква забавяне на растежа в някои водещи икономики

Организацията прогнозира, че еврозоната ще ускори възстановяването си

16:52 | 09.04.15 г. 2
ОИСР очаква забавяне на растежа в някои водещи икономики

Икономическият растеж в някои от най-големите икономики в света ще се забави, сочат водещите индикатори на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Wall Street Journal.

Индикаторите за бъдещата икономическа активност показват, че може да се очаква забавяне на икономиките на Китай, Канада, Бразилия и Русия. За еврозоната се очаква обаче ускоряване на растежа, включително в Италия и Франция. В повечето от останалите водещи световни икономики – САЩ, Япония и Великобритания, темповете на икономическия растеж ще се запазят, прогнозира ОИСР.

Водещите индикатори на организацията сочат, че възстановяването на глобалната икономика от кризата остава трудно и неравномерно и през 2015 г. Докато в предишни години големите развиващи се икономики изпреварваха развитите по икономически растеж, в момента ситуацията е точно обратната – развитите икономики поемат ролята на двигател на глобалния растеж.

Водещите индикатори на ОИСР сочат още, че количествените улеснения на централните банки от 2014 и 2015 г. имат скромно въздействие върху перспективите за световния растеж.

Комбинираният растеж на 20-те най-големи икономики в света, които съставляват 85% от глобалната икономическа активност, е останал без промяна на ниво от 0,9% през последните три месеца на 2014 г., отчита ОИСР. През цялата минала година растежът на 20-те водещи световни икономики достига 3,4% - с 0,2 процентни пункта над отчетените през 2013 г. 3,2%.

Наблюдават се обаче знаци за отслабване на някои от икономиките в началото на 2015 г. - САЩ, Япония и Китай, отбелязва организацията.

„Ясно е, че глобалният растеж се забавя рязко през първото тримесечие на тази година, точно както и по същото време на миналата година“, отбелязват от Capital Economics, като допълват, че слабостта се обяснява със забавянето в САЩ и Китай.

Съставният водещ индикатор на ОИСР за всичките 34 държави членки на организацията остава без промяна на ниво 100,3 пункта през февруари. Водещият индикатор за САЩ се е понижил леко до 100 от 100,1 пункта, за Китай е намалял от 98,5 до 98,4, а за еврозоната се е увеличил от 100,6 до 100,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 9 години
КАКВИ ПРОРОЧЕСТВАТЕЗИ НА БОБ ИЛИ НА КАРТИ ГЛЕДАТ?КАКВА ЕВРОПА БЪЛНУВАТ. ГЕРМАНИЯ ИЗСМУКВА ЦЕЛИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ НА ЕВРОПА , А ОСТАНАЛИТЕ СА КАТО ТРЕВИ ПОД ОРЕХ - гаснат бавно но сигурноЗа нас да не говорим. Имаме растеж само в едно - в *** раждаемост. Всичко останао е карабатак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tyrista.
преди 9 години
especially France and Italy...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още