IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total ще търси петрол в крайбрежието на Куба

Според американски геоложки проучвания в региона има между 5 и 7 млрд. барела петрол

10:31 | 12.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Total ще търси петрол в крайбрежието на Куба

Френската петролна компания Total подписа договор с кубинската държавна компания (Cuba Petroleo) Cupet за правото да проучва за залежи крайбрежието на Куба.

Това съобщи националната кубинска телевизия, цитирана от Ройтерс, без да дава каквито и да е подробности за сделката. Съобщението бе направено по време на историческо посещение на френския президент Франсоа Оланд в Куба.

Редица чуждестранни компании вече изследваха дълбоките води на Кубинското крайбрежие през годините, и по-специално четири кладенци, но не намериха петрол. 

Total вече има опит в Куба и е изследвала близо до брега, като е пробила два кладенеца в началото на деветдесетте години. Те се оказват сухи и Total напуска страната през 1995 г.

От повече от десетилетие насам Куба утвърди своята изключителна икономическа зона край северозападното крайбрежие, където се твърди, че има повече от 20 млрд. барела неоткрит суров петрол.

През миналата седмица Куба представи нови данни, които потвърждават наличието на милиарди барела петрол във водите на Мексиканския залив, които са в нейната територия. Според американски геоложки проучвания в региона има между 5 и 7 млрд. барела петрол.

Венецуелската държавна петролна компания PDVSA и руската държавна „Зарубежнефт“ все още имат права за проучване, твърди Роберто Суарес Сотолонго, съръководител на Cupet.

Куба се надява със собствен добив на петрол да се освободи от зависимостта си от други страни, като социалистическия съюзник Венецуела.  

По-рано днес стана ясно, че англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell е получила разрешение от американското правителство да стартира програмата си за проучване и добив на нефт и газ в Арктическия океан, което се счита за голям успех за цялата газова и петролна индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още