IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г7 се споразумя за премахване употребата на изкопаеми горива

Лидерите на страните подкрепиха намаляване на емисиите с 40 до 70 на сто до 2050 г. спрямо нивата от 2010 г.

20:15 | 08.06.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Г7 се споразумя за премахване употребата на изкопаеми горива

Политическите лидери на групата на седемте водещи индустриални сили в света се споразумяха за постепенното премахване на употребата на изкопаеми горива през този век – ход, приветстван като историческо решение в борбата срещу изменението на климата, съобщава Financial Times.

Г7, чиято среща се състоя в Мюнхен, се обедини около мнението, че са необходими “сериозни съкращения на глобалните емисии на парникови газове и декарбонизация на световната икономика”.

Лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Япония, Канада и Италия подкрепиха намаляване на емисиите с 40 до 70 на сто до 2050 г. спрямо нивата от 2010 г. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че съкращенията ще трябва да бъдат в горния край на тази цел, тъй като по думите и "40 на сто очевидно не е достатъчно".

Г7 потвърди и ангажимента си да мобилизира 100 милиарда долара годишно от публични и частни източници до 2020 г. в помощ на бедните нации за справяне с климатичните промени.

Меркел призова държавите извън групата и особено Китай също да допринесат за постигането на екологичните цели.

Според екоактивисти решенията ще стимулират преговорите между 200 държави по света по финализирането на глобалното споразумение за климата в Париж през декември.

Изданието припомня, че световните лидери се споразумяха преди почти пет години, че емисиите на парникови газове следва да бъде достатъчно намалени, за да се предотврати покачване на глобалните температури с повече от 2 градуса по Целзий от прединдустриалната епоха. Температурата вече се е повишила с почти 1 градус.

Въпреки че този ангажимент означава рязко намаляване на добивите и замърсяването от въглища, нефт и газ през следващите десетилетия, лидерите не са склонни да се ангажират с конкретни срокове за такива съкращения.

Изгарянето на изкопаемите горива в атмосферата – един от основните източници на парникови газове в атмосферата, увеличават глобалните температури до потенциално опасни нива, предупреждават учени.

Днешното решение е своеобразна победа за Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд, които настояваха за споразумение за намаляване на емисиите. Въпреки че двамата постигнаха целта си, не е ясно как точно този ангажимент ще бъде изпълнен. Експерти смятат, че Г7 ще има проблем и с финансовия си ангажимент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Темата е много голяма и ще почна с отдела за икономика и социални дейности на ООН - ''правителствата трябва да инвестират 3% от световния БВП годишно, което е около 1,2 трилиона паунда през 2010 г., в продължение на 40 години. За да се избегнат катастрофите'' - http://***.greentech.bg/archives/21201Доклада е грешен и съм обяснил подробно защо е грешен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Обяснил съм за глобалното затопляне как океаните ще отдадат топлината и за слънцето и защо процеса става необратим - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Но по-важното е петролната катастрофа тоест трябва да се почне веднага трансформацията на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
MarkoM
преди 8 години
И какви горива ще се ползват? Горива от земеделски култури ли? Ами те също отделят пушек, сажди и прочие ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 10
mick
преди 8 години
Ами че то американците подписват, и европейците изпълняват. Слагат си доброволно въжето на врата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 12
aldy
преди 8 години
Това с парниковите газове са спекулации, изгодни на определени кръгове от световните владетели. Те никога не са се съобразявали с резултатите от своята дейност и ако им се налага, ще затрият толкова народ, колкото е нужно. Досега животът на Земята е бил почти унищожаван на няколко пъти, все поради външни причини. Достатъчно е да ни връхлети по-едричък астероид, за да унищожи живота върху половината Земя. Другата сериозна опасност от страна на "цивилизования" човек е спрятането на една хубава ядрена война. Тогава климатът на планетата може да бъде драстично повлиян и повече от половината човечество да измре в рамките на година-две. Но нали точно това желаят властелините на света - да се поочисти Земята от "непълноценни" човеци. И това "почистване" рано или късно ще стане. Само не знаем кога и как..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Споразумели се , топки...Те американците протокола от Киото не признават , пък тука се споразумели...приказки за лека нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още