IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама от най-големите строителни предприемачи в Бразилия са арестувани

Арестите са част от разследванията в корупция срещу държавната петролна компания Petrobras

21:22 | 19.06.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В петък сутринта полицията в Бразилия е арестувала двама от най-големите индустриалци в страната, като част от разследването в корупция срещу държавната петролна компания Petrobras, съобщава The Financial Times (FT).

Арестите на Марсел Одебрехт, президент на Construtora Norberto Odebrecht, и Отавио Маркез де Азеведо, президент на конкурентната фирма Andrade Gutierrez, са в резултат на стремежа на полицията да сложи край на бразилската култура на безнаказаност на силните.

Двамата са най-старшите корпоративни фигури, задържани от полицията като част от разследванията в Бразилия. Според разследването строителни фирми заедно с висши служители на Petrobras са сключвали договори на изкуствено завишени цени и с част от тези пари са подкупвали партии от управляващата коалиция.

Разследването на най-големия корупционен скандал в Бразилия заплашва да погълне Работническата партия на президента Дилма Русев и нейния предшественик Луиз Инасио Лула да Силва.

Федералната полиция заяви, че е „разширила разследванията си по обвинения в създаване на картели, присвояване на публични фондове, пране на пари и други към двете големи компании, които работят активно на национално и международно ниво“.

Според Одебрехт арестите са „ненужни“, тъй като компанията му и нейните главни мениджъри са били „винаги на разположение на властите за сътрудничество по време на разследванията“.

Андраде отрече всякакво участие в корупционни схеми с Petrobras, заявявайки, че „се надява всички запитвания на съда да бъдат изяснени възможно най-скоро“.

Компанията на Одебрехт се смята за най-важната строителна компания в Бразилия с договори, включващи нова база за ядрени подводници в Рио де Жанейро, петролни и газови платформи за сондаж и обновяване на стадион Маракана за финала на Световното първенство по футбол през 2014 г. Дружеството има и договори извън страната, както в Латинска Америка, така и в Африка.

Андраде също има проекти от национално значение – от стадиони за световната купа до летища и подземни железопътни линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Говориш глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Браво на бразилците! Тук един мустакат чичко източи едни 4.2 млрд. лв. през кухи фирми с необезпечени кредити и му се размина! Сега харчи нашите откраднати пари на воля и живее в 5-звезден лукс и разкош!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още