IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупционната афера коства 1,9 млрд. евро на Petrobras

Компанията приключва 2014 г. със загуба от 6,46 млрд. евро, показва завереният от PwC отчет

09:31 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Загубите на бразилската държавна петролна компания Petrobras, дължащи се на корупция в мениджърските ѝ структури през миналата година, възлизат на 6,2 млрд. реала (2,06 млрд. долара, 1,9 млрд. евро). Като цяло компанията приключва 2014 г. със загуба в размер на 21,6 млрд. реала (6,46 млрд. евро), стана ясно след одита на финансовия отчет, предава Ройтерс.

От ноември насам бразилските власти принуждават Petrobras да разкрие какви щети са причинени от корупционния скандал. Това доведе до рязък спад в цените на акциите на концерна. Сега компанията представи резултатите, които бяха потвърдени от консултантската компания PricewaterhouseCoopers. Публикуването на данните е „фундаментална стъпка към пълното възстановяване на доверието към компанията", заяви новият главен изпълнителен директор на Petrobras Алдемир Бендин по време на пресконференция.

„От сега нататък Petrobras гарантира напълно нормалността на отношенията си с инвеститорите“, увери той. Публикуването на данните за 2014 г. е станало „с прозрачност и яснота". Следващото предизвикателство е да се създаде бизнес план за следващите пет години, който следва да се публикува в рамките на 30 дни. 

Бразилските власти разследват най-голямата корупционна схема в историята на южноамериканската страна с участието на членове на бившето ръководство на концерна и компании подизпълнители.

В сряда бившият вече директор по снабдяването Паулу Роберто Коста бе осъден на седем и половина години лишаване от свобода. Той ще излежи присъдата си под домашен арест. Съдът определи за него относително леко наказание, тъй като Коста склони да сътрудничи на следствието, като му предостави сведения за действащи в компанията корупционни схеми.

Той е признал пред разследващите, че политици са получавали комисиона от 3% за договори, подписани в периода 2004 - 2012 г. Според разследването висши служители на Petrobras и строителни фирми - подизпълнители на проекти, са сключвали договори на изкуствено завишени цени и с част от тези пари са подкупвали партии от управляващата коалиция.

Предполага се, че схемата за подкупи възлиза на около 10 млрд. долара. Разследваните лица са извършили "нетипични" финансови трансакции за над 3,8 млрд. долара, а съдилищата в цялата страна вече блокираха активи, принадлежащи на някои от заподозрените.

Цената на акциите на компанията:

В хода на разследването стана ясно, че прокуратурата е разкрила подкупи и други незаконни средства за над 800 млн. долара. В момента се разследват над 200 компании, а над 80 души са заплашени от обвинения.

В продължение на години Petrobas бе гордостта на бразилската индустрия. Компанията е с голяма преднина най-голямото бразилско предприятие и една от най-големите петролни компании в света с годишен оборот от над 120 млрд. долара. Считана е за един от технологичните лидери в областта на офшорния петролен добив и разполага с най-бързо растящите петролни резерви.

Въпреки това обаче корупционният скандал причини и морална криза в страната. Той има и политическо измерение. Според бивш мениджър на компанията работническата партия на президента Дилма Русеф е получила до 200 млн. долара под формата на подкупи. Самата Русеф е била член на Надзорния съвет на компанията между 2003 и 2010 г. Въпреки това тя уверява, че не е знаела нищо за случващото се в концерна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още