IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия разширява разследването по корупционния скандал в Petrobras

Обвинени са 54 официални лица, за които се смята, че са получавали подкупи от частни фирми в замяна на изгодни договори с петролния гигант

10:02 | 07.03.15 г.
Бразилия разширява разследването по корупционния скандал в Petrobras

Върховният съд на Бразилия одобри разширяването на разследването по корупционния скандал в държавната петролна компания Petrobras. То ще обхване и десетки политици за предполагаемото им участие в схемата, ощетила дружеството с приблизително 4 млрд. долара, съобщава ВВС.

Следователите твърдят, че частни фирми са подкупвали официални лица, за да получат изгодни договори с Petrobras. Обвинени са 54 официални лица, сред които бившият президент и говорителите на двете камари на Конгреса.

Повечето политици, предмет на разследването, принадлежат към управляващата коалиция. Президентът Дилма Русеф обаче е напълно оневинена по повод съмненията и за нейното участие в схемата.

Русеф беше председател на съвета на директорите на Pretrobras в продължение на седем години, през което време се предполага, че се е развивала схемата.

Разследването обаче ще окаже още по-голям натиск върху правителството на Дилма Русеф в момент, в който тя се нуждае от подкрепата на Конгреса, за да приложи мерки за строги икономии.

Заради корупционния скандал петролният гигант изгуби голяма част от пазарната си оценка от септември насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още