IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария върна на Бразилия 120 млн. долара след разследване на Petrobras

Бразилия е разтърсвана от корупционния скандал с държавната петролна компания, който сериозно намали доверието в институциите

21:05 | 18.03.15 г.
<p>
	Президентът на Бразилия Дилма Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

Швейцарските власти съобщиха, че са върнали в Бразилия над 120 млн. долара, които са били замразени по силата на разследвания за корупция в държавната петролна компания Petrobras, предаде The Associated Press, цитирана от БТА.

Службата на федералния прокурор в Берн обяви днес, че са започнати девет разследвания за предполагаемо пране на пари от април миналата година, насочени към осем бразилски граждани наред с "все още неидентифицирани хора".

Прокуратурата е открила близо 300 сметки в Швейцария, които очевидно са били използвани за подкупи в Бразилия. Общо щвейцарските власти са замразили първоначално близо 400 млн. долара.

Прокурорите посочват, че са върнали част от парите в Бразилия, за да покажат, че Швейцария "има ясното намерение да се противопостави на злоупотребата с нейния финансов център за криминални цели и да върне парите с престъпен произход на техните законни собственици.

Рейтингът на бразилския президента г-жа Дилма Русеф удари ново дъно на фона на призивите срещу нея да започне процедура по импийчмънт (отстраняване от президентския пост), съобщи днес по-рано Ройтерс, цитирайки социологическо проучване.

66% от запитаните са оценили правителството на лявата лидерка като "лошо" или "ужасно" в проучването на социологическия институт "Датафоля". За сравнение това мнение се споделяше от 44% миналия месец и от едноцифрено число преди две години, когато икономиката още растеше.

Това е най-ниският рейтинг за бразилски лидер от 1992 г., малко преди тогавашният президент Фернанду Колор да бъде отстранен от поста за корупция. За бързото нарастване на отрицателните оценки за управлението на Русеф освен икономическите трудности на страната роля изигра и шумният корупционен скандал в Petrobras.

Според данни на следствието служители на предишното ръководство на компанията са били въвлечени в мащабни злоупотреби и пране на държавни пари. Те са ги използвали за лично обогатяване и са ги пренасочвали към редица партии от управляващия блок. 

Също във сряда правителството на Дилма Русев обяви пакет от антикорупционни мерки, съобщава AFP.

"Ние сме правителство, което на отстъпва пред корупцията и сме длъжни да се борим срещу безнаказаността и корупцията", заяви Русеф три дни след масовите протести срещу нея, организирани в неделя в цялата страна. "Корупцията обижда и унижава работещите, смалява важността на честния труд", продължи Русеф, след като подписа проектозаконите, представени от министъра на правосъдието Жозе Едуарду Кардозу.

Правителство иска да криминализира практиката да се поддържат "черни каси" от политическите партии в предизборни периоди, което, колкото и невероятно да изглежда в момента не е престъпление" в Бразилия, поясни преди това министърът на правосъдието.

Бразилия иска да прокара и закон, с който да се конфискува имуществото на хора, които не могат да оправдаят произхода на богатството си, независимо дали става дума за наркотрафиканти, за избранници или пък за държавни служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още