IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата уязвимост в Бразилия се повишава

Комбинацията от голям дълг, висока инфлация и отслабваща валута не вещае нищо хубаво за най-голямата икономика в Южна Америка

18:52 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономическата уязвимост в Бразилия се повишава

Икономическото бъдеще на Бразилия остава неясно. Ръстът се забавя, а инфлацията се повишава, което значително затруднява премахването на пречките през възстановяването, пише WBP Online.

Перспективата пред икономическото здраве на Бразилия остава песимистична – високата инфлация, големият държавен дълг, отслабващата валута и корупционен скандал с най-големия инвеститор в страната оказват влияние върху най-голямата икономика на Латинска Америка.

Инфлацията в Бразилия днес е 7,5%, значително над средносрочната цел на централната банка от 4,5%. В един от най-скорошните ходове за намаляване на инфлационния натиск централната банка повиши основния лихвен процент до 12,75%, което е най-високото ниво от шест години.

Една от причините увеличението на основния лихвен процент да не доведе до желания ефект е, че страната повишава лихвите в момент, в който икономиката ѝ е на ръба на рецесия. Според икономическите прогнози брутният вътрешен продукт на Бразилия ще се свие с 0,5% тази година, спрямо ръста от 4% между 2002 г. и 2008 г.

Високата инфлация има негативен ефект върху покупателната способност на хората – опасна тенденция в страна, в която около половината от общия ръст през последното десетилетия се дължеше на потреблението. В резултат потребителското доверие е на най-ниското си ниво, откакто се води статистика от 2005 г.

Ако сегашната тенденция продължи без да бъде спряна, това може да доведе до негативни последствия за заплатите на милиони хора. В Бразилия минималната работна заплата е обвързана с БВП и инфлацията.

Друг проблем, който спира икономическия ръст в Бразилия е дългът. Бразилия има близо 250 млрд. долара деноминиран в долари дълг, спрямо 100 млрд. долара преди едва пет години. По-слабият бразилски реал само допринася за общото ниво на дълга. Държавният дълг на страната е около 65% от БВП – най-високото съотношение от страните в БРИКС.

Плащанията на лихвите, които се равняват на около 6% от БВП на Бразилия, се повишиха с около 25% миналата година спрямо 2013 г. Доходността по десетгодишните облигации е 13% - същото ниво като в Русия, която в момента е под международни санкции заради войната в Украйна.

Нещо повече, в страната има корупционен скандал около Petrobras, държавният енергиен гигант. Бразилските прокурори все още разследват детайлите. Според последните новини  Върховният съд на страната е одобрил разследването на десетки политици за потенциалната им намеса в корупционна схема.

Скандалът избухна миналата година, но законът изисква Върховният съд да даде одобрението си, преди да бъде започнато разследване. Политици и членове на кабинета могат да бъдат съдени единствено от Върховния съд.

Президентът на Бразилия от български произход Дилма Русеф заяви, че разследването на корупцията в държавната петролна компания може да промени страната завинаги. „Това ще промени завинаги отношенията между обществото в Бразилия, държавата и частните компании“, заяви тя през ноември.

Русеф беше председател на съвета на директорите на Pretrobras в продължение на седем години, през което време се предполага, че се е развивала схемата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още