IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия свива публичните разходи с 8,5 млрд. долара на година

Президентът Дилма Русеф ограничи с декрет специалните разходи в изпълнителната власт

08:43 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия свива публичните разходи с 8,5 млрд. долара на година

Бразилското правителство на президента Дилма Русеф орязва публичните си разходи със 703 млн. долара на месец, или 8,436 млрд. долара на година, съобщи AFP. Целта е противодействие на забавянето на икономиката.

Русеф ограничи с декрет специалните разходи (извън заплатите и пенсиите) в изпълнителната власт. Става дума за пътувания, покупки и услуги. Съкращенията бяха обявени преди парламентът, който сега е във ваканция, да одобри бюджета за 2015 г.

По-рано през януари по време на клетвената церемония по случай втория ѝ президентски мандат Дилма Русеф посочи, че ще затегне бюджетната дисциплина, ще увеличи инвестициите и производителността в опит да рестартира икономическия растеж, като успоредно с това минимизира "жертвите", които прави населението.

"Ще докажем, че приспособяването на икономиката е възможно без да се отнемат права или да се отклоняваме от социалните ангажименти. Знам повече от всеки, че Бразилия трябва да се върне към растежа", отбеляза тя.

Откакто 67-годишната Русеф пое поста от своя ментор Луис Инасио Лула да Силва преди четири години, бюджетният дефицит се удвои до 5,8% от брутния вътрешен продукт, а икономическият растеж замръзна от ръста от 7,5%, записан през 2010 г. Инфлацията пък остана над средната цел по време на първия ѝ мандат.

Русеф, която на балотажа на 26 октомври спечели президентските избори с най-малката разлика от 1945 г. насам, назначи нов икономически екип и обяви съкращения на разходите. Централната банка увеличи основния си лихвен процент два пъти след изборите, за да удържи нарастването на инфлацията.

Министърът на финансите Хоаким Леви обеща да постигне бюджетен излишък (преди разходи за лихви) в размер на 1,2% от БВП тази година и поне 2% от БВП през 2016 и 2017 г. Обещанието идва на фона на сваления кредитен рейтинг на Бразилия – първото понижение от повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още