IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Petrobras е изправено пред още трудности

Компанията дълго ще се възстановява след корупционния скандал и огромните отписвания

12:23 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Огромните отписвания на бразилската петролна компания Petrobрas през тази седмица отговарят на въпроса каква е цената на корупционната им афера и поставят един още по-голям въпрос: дали държавното предприятие може да възстанови ролята си на бразилска икономическа опора и източник на национална гордост, предава Bloomerg.

Проблемът не са само рушветите. Отписванията в резултат на нарушения на мениджърския екип представляват по-малко от една осма от всички отписвания на стойност 17 млрд. долара за 2014 г. По-голямата част от натрупаните загуби са в резултат на лошо управление на два проекта за рафинерии. Това беше достатъчно Petrobras да отчете първата си годишна оперативна загуба от 1991 г. насам.

Бившите държавни банкери, които в момента управляват най-задлъжнялата нефтена компания в света, предотвратиха истинска катастрофа, като наложиха дълго отлагания одит на приходите за 2014 г., като по този начин спряха основанията на кредиторите да ускорят плащанията по част от дълга на Petrobras на стойност 135 млрд. долара. Това, което предстои да се разбере, е доколко мениджърите ще успеят да изолират петролния гигант от политически смислените решения, които се оказват пагубни в бизнес контекст, докато в същото време намаляват дълга и завършват проекти в срок и в рамките на бюджета им.

„Най-важният урок, който трябва да бъде осъзнат, е че структурата на управление на Petrobras, създадена на основата на политически назначения, не работи“, казва Алваро Марангони, партньор в Quadrante Investimentos в Sao Paulo.

Първият знак за поетата нова посока на Petroleo Brasileiro SA е липсата на министри от правителството сред членовете на борда на директорите, казва Жоао Аугусто де Кастро Невес, директорът на отдела за Латинска Америка към базираната във Вашингтон консултантска фирма Eurasia Group. Председател на предишния борд беше бившият министър на финансите Гуидо Мантега, а преди него – Дилма Русеф, която бе началник на кабинета на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, а в момента самата тя е президент на страната.

Именно опасенията на Мантега за инфлацията накараха Petrobras да купува вносни горива, които да продава на бразилците на загуба. Това задържа цените ниски за потребителите, но вкара Petrobras в дълг. Други примери за намесата на правителството, като назначения от техни политически партньори или инвестиции в отдалечени рафинерии, които така и не бяха завършени, се оказаха също толкова скъпоструващи.

Планира се следващият председател на компанията да бъде Мурило Ферейра, главният изпълнителен директор на минната компания Vale SA. Petrobras, като същевременно се освобождават много от политическо назначените мениджъри.

Въпреки преодоляването на редица потенциални политически препятствия, много анализатори остават песимисти за Petrobras, поне в краткосрочен план, заради множеството дългове и слабата производствена перспектива. Ще бъде нужно и добро управление, за да се овладее скандалът, който накърни счетоводния баланс на компанията и репутацията й по целия свят.

Но докато енергийните компании се опитват да намалят производствените си разходи, редица фактори, като незадоволителното ниво на инфраструктурата и резервите, заровени на повече от миля под океана, вдигат тези на Petrobras.

И все пак има и положителни знаци. На 8 април бе обявено, че холандската Royal Dutch Shell е закупила BG Group, с което Shell разширява участието си в огромните бразилски предсолни нефтени полета, като според анализатори това е вот на доверие в Petrobras. Изпълнителният директор на Shell заяви, че до края на десетилетието Бразилия ще осигурява поне 20% от нефтеното производство на компанията.

Междувременно в допълнение на заема от 3,5 млрд. долара от Китайската банка за развитие, Petrobras сключи още четири сделки този месец на стойност 6,1 млрд. долара, за да гарантира финансовите си нужди през годината.

Компанията освен това планира продажба на активи на стойност 13,7 млрд. долара, както и на сегменти от участието си в предсолните нефтени полета. Най-лесните и незабавни решения обаче, като например повишаване на цените на горивата и продажба на част от предсолните полета, са и най-трудните политически .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още