IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на Petrobras се оттегля

Мария даш Грасаш Фостър е подложена на остри критики заради разследването за корупционна схема и отклоняване на средства от компанията

21:19 | 04.02.15 г.
Главният изпълнителен директор на Petrobras се оттегля

Главният изпълнителен директор на бразилския петролен гигант Petrobras Мария даш Грасаш Фостър и още петима членове на борда подадоха оставка, съобщи днес компанията, цитирана от ДПА.

"Petrobras ви информира, че съветът на директорите ще заседава в петък, за да избере ново ръководство след оставката на главния изпълнителен директор", посочва се в информация до бразилския борсов регулатор.

Слуховете за промени в ръководството на компанията се засилиха вчера, което доведе до скок на цената на акциите на Petrobras с около 15 процента на борсата в Сао Пауло.

Фостър, която е първата жена ръководител на голяма петролна компания, пое поста на 13 февруари 2012 година. Тя е подложена на критики от миналата година, когато полицията и съдът започнаха разследване на корупционна схема, която е продължила 8 години и която е ощетила дружеството с най-малко 3,7 милиарда долара. 

Според твърденията чрез схемата незаконно са отклонявани по 3 процента от всеки договор, подписан от Petrobras, от 2004 до 2012 година за подкупване на представители на компании и за финансиране на политически партии, включително партията на президента Дилма Русеф. 

Разследването досега е довело до ареста на трима бивши директори на бразилския петролен гигант, няколко други служители и представители на други компании, които са работили с компанията.

Дилма Русеф първоначално застана зад Фостър, която й е приятелка. Позициите на Фостър обаче се разклатиха миналата седмица, когато Petrobras обяви финансовите си резултати за третото тримесечие на 2014 година с два месеца закъснение заради разследването.

Фостър посочи пред разследващите, че незаконни практики наред с административни грешки ще принудят компанията да намали стойността на активите си с около 32,8 милиарда долара.

Компанията оряза бюджета си за инвестиции за тази година от 16,6 милиарда долара на 12,2 милиарда долара.

Дилма Русеф беше председател на съвета на директорите на Petrobras в период, когато се предполага че са били извършени много от незаконните трансакции.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още