IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Дилма Русеф възнамерява да излезе от корупционния скандал

Президентът на Бразилия трябва да спаси както своя имидж, така и бързо влошаващата се икономика

16:33 | 01.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилският президент Дилма Русеф се бори да спечели загубеното доверие на гласоподавателите и световните инвеститори. Икономиката на Бразилия се свива, а корупционният скандал около Petrobras се разраства. Във вторник тя описа пътя за възстановяване, който се надява да помогне на страната.

В интервю за Bloomberg Русеф коментира, че процесът по възстановяване на държавния петролен гигант Petrobras ще започне чрез публикуването на дълго отлагания одитиран финансов отчет до края на април. Тя отрече твърдо, че е знаела за корупционната схема, която разтърси компанията, начело на която тя беше в периода 2003 г. - 2010 г.

"Никой от нас не видя дори намек" за корупция, заяви Русеф в първото си интервю след започването на втория ѝ мандат през януари. В борда на петролната компания "влизаха доста квалифицирани предприемачи - не само аз."

Русеф се опитва да си възвърне рейтинга, след като той отчита сериозен спад, предизвикан от скандала и отслабналата икономика. Това свали рейтинга ѝ до най-ниската му точка. Тя също така е изправена пред засилено напрежение в управляващата коалиция, което застрашава одобряването на мерки за строги икономии, предложени от финансовия министър Жоаким Леви.

Залозите са еднакво високи и за икономиката на Бразилия, която страда от спада на доверието на бизнеса и от високия основен лихвен процент – лихвите са на най-високото си ниво за последните шест години. Откакто Русеф встъпи в длъжност през януари 2011 г., бразилският реал е загубил 48% от стойността си, което го превръща в най-зле представящата се валута сред 16-те най-търгувани. Борсовият индекс Bovespa е спаднал с 26%.

Публикуването на одитирания финансов отчет до края на месец април е част от процес, който включва по-строги правила в страната, предназначени да възвърнат доверието на инвеститорите, заяви Русеф.

Компанията забави публикуването на отчета през декември за втори път. Бордът не можа да се постигне споразумение за размера на отчисленията. Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Petrobras с две нива до категорията високорискови през февруари.

"Искам да гарантирам завръщането на Petrobras на пазара", заяви тя.

Кредиторите на Petrobras биха могли да поискат ускоряване на плащанията по част от дълга, ако компанията не публикува финансовия отчет до края на май.

Прокуратурата разследва 20 компании, включително 16 строителни, за участие в картел, който е източвал петролната компания. Бразилските строителни фирми OAS и Galvao Engenharia SA обявиха банкрут след започнатите разследвания.

Президентът заяви, че финансови затруднения на строителните компании няма да забавят планираните търгове за изграждането и експлоатацията на инфраструктурни проекти. Тя каза, че планира използването на китайски инвестиции за пускането на влак между атлантическото крайбрежие на Бразилия с Тихия океан.

Върховният съд също така оторизира разследвания на 49 политици, включително на председателите на Сената Ренан Калхейрос и на долната камара Едуардо Куня във връзка с твърденията за подкупи за Petrobras. Бивши служители на компанията свидетелстваха, че стотици милиони долари са отишли в политически партии, включително Работническата партия на Русеф. Скандалът подкопа подкрепата, от която тя се нуждае в Конгреса, за да бъдат одобрени мерките за икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още