IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Бразилия вероятно се е свил

Данните по новата методология на правителството за изчисляване на БВП ще бъде представени в петък, но въпреки това икономисти очакват спад

16:09 | 26.03.15 г.
БВП на Бразилия вероятно се е свил

През четвъртото тримесечие на 2014 г. БВП на Бразилия най-вероятно се е свил. Стагфлацията (комбинация от инфлация и стагнация) продължава да затруднява икономическата дейност във втората по големина икономика в развиващия се свят, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,1% спрямо предишните три месеца, показва средната прогноза на 38 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Производството остава непроменено за цялата година, изчисляват икономистите. Бразилският статистически институт е планирал да публикува доклада си за БВП в петък в 09:00 ч местно време.

Правителството на президента Дилма Русеф се бори с комбинация от инфлация над поставената цел, стагнацията на растежа, рязко поевтиняваща валута и рекорден бюджетен дефицит. Централната банка на страната повиши лихвите, а анализатори прогнозират навлизане в рецесия тази година, което доведе до спад на доверието на бизнеса. За да се съживят инвестициите и растежа, Русеф и министърът на финансите Жоаким Леви обещаха да затегнат фискалната дисциплина.

“Изправени сме пред огромна криза на доверието и за да допуснем обрат в края на тази година или може би следващата, ще трябва да има възстановяване на доверието на бизнеса", заяви Роберто Падовани, главният икономист във Votorantim Ctvm. “Ако няма обрат, ще има много проблеми от фискална гледна точка, а след това и от политическа".

Министерство на финансите на Бразилия отказа да коментира възможността за свиване на БВП през последното тримесечие на 2014 г.

Четвъртото тримесечие представлява предизвикателство за икономисти, които изучават бразилския БВП, защото институтът за статистика IBGE прилага нова методика за изчисляването му. В петък ще бъде първото издание на тримесечни данни за БВП с новата система.

„Свикнали сме със старата методология, за да представяме нашите данни, но те може да се окажат съвсем други, не заради динамиката на икономиката, а заради новата методология“, заяви Ханкиел Сантос, главният икономист в BESI Brasil. “Ситуацията е пълен мрак”.

Новата методология за годишни данни за БВП бе публикувана в началото за този месец за годините до 2011 г., като повиши ръста за тази година от 2,7% на 3,9%. Новата тримесечна методология може да доведе до намаление на съотношението на стойности като дълг, текущи сметки и бюджет като процент от БВП, смята Алберто Рамос, главният икономист за Латинска Америка на Goldman Sachs Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още