IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ще обсъди нови мерки срещу „Ислямска държава”

На днешната среща се очаква да бъде представен новият план за буферна зона в Сирия по дължината на турската граница

09:14 | 28.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
НАТО ще обсъди нови мерки срещу „Ислямска държава”

На извънредна среща, свикана по искане на Турция на ниво посланици в Брюксел, членовете на НАТО ще обсъждат нови действия срещу ”Ислямска държава”.

До срещата се стигна, след като атентатор-самоубиец се взриви в близкия до границата със Сирия турски град Суруч преди няколко дни. При атентата загинаха 32 души. Според Турция атаката е дело на групировката.

Анкара поиска свикване на Северноатлантическия съвет на НАТО, за да информира съюзниците си за операциите, които е предприела срещу тероризма, казва се в официалното съобщение на турското външно министерство.

На днешната среща се очаква да бъде представен нов план за буферна зона в Сирия по протежение на турската граница. До този момент настояването на Анкара за забранена за полети зона беше отказвано по юридически причини и заради опасенията, че тя може да доведе до отслабването на режима на сирийския президент Башар ал Асад. Много от пограничните сирийски райони се контролират от „Ислямска държава“ и подобна операция би имала за цел нейното отстраняване.

Според източник, цитиран от БТА, това няма да се организира под формата на официална военна операция на НАТО, имайки предвид политиката на Алианса да не атакува суверенни държави без позволение от Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно късно в понеделник Турция и САЩ официално са се споразумели за създаването на тази буферна зона, свободна от “Ислямска държава”, в северните райони на Сирия, съобщи AP. Анкара и Вашингтон смятат, че това ще донесе повече стабилност по турско-сирийската граница.

Още в края на миналата седмица бяха разкрити плановете на Анкара и Вашингтон да създадат съвместно контролирана буферна зона по турско-сирийската граница, посочва агенцията. Съгласно споразумението ислямистките бойци ще бъдат изтласкани от почти 110-км ивица в Северна Сирия на запад от р. Ефрат. Повече детайли ще бъдат обявени след спешната среща на НАТО.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд приветства засиленото участие на Турция и енергичните й действия в борбата с "Ислямска държава" в Сирия. Оланд заяви това в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Оланд и Ердоган приканват сирийските опозиционни сили, които могат да допринесат за политически преход, да задълбочат диалога помежду си в полза на свободна и единна Сирия, казва се в комюнике на Елисейския дворец.

Двамата са разисквали борбата с тероризма и са потвърдили волята си да засилят сътрудничеството между Франция и Турция в тази сфера след атентата в Суруч, посочва се в комюникето.

Турският президент e информирал и лидерите на Катар и Саудитска Арабия за продължаващите турски антитерористични операции, предаде Anadolu Agency. Ердоган е разговарял по телефона и с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и саудитския крал Салман Абдулазиз ал Сауд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още