IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не изключва военно участие в Сирия

За момента обаче това са само спекулации, уточнява говорител на Кремъл

15:07 | 18.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия не изключва възможността да изпрати свои военни в страдащата от гражданска война Сирия. Ако властите в Дамаск отправят молба, тази възможност ще бъде проучена, заяви говорителят на Кремъл Дмитри Песков, цитиран от ТАСС.

В момента обаче това са само „спекулации“, отбелязва Песков. 

По-рано редица медии предадоха, че сирийският външен министър Валид Ал-Муалем е отправил подобна молба към Москва. Русия е един от най-близките съюзници на сирийския президент Башар Ал-Асад и от години го снабдява с оръжия.

По-рано обаче САЩ, които също са въвлечени в конфликта, предупредиха Русия да не участва във войната. Вашингтон, който иска да свали Асад от власт, заяви, че руската военна намеса може единствено да задълбочи конфликта.

Междувременно Ройтерс предава, че сирийската армия наскоро е започнала да използва нови видове въздушни и наземни оръжия, доставени от Русия. Агенцията се позовава на сирийски военен източник, който е подчертал нарастващата руска подкрепа за Дамаск.

„Оръжията са много ефективни и много точни", е заявил източникът в отговор на въпрос за подкрепата на Русия. По думите му армията е била обучавана в използване на новите оръжия през последните месеци и сега ги въвежда в употреба. Той обаче се е въздържал от повече подробности, освен че те са "нови видове".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още