fallback

Bloomberg: Русия е готова на едностранни удари срещу Ислямска държава в Сирия

Путин предпочита САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия

08:11 | 24.09.15 г. 75
Автор - снимка
Създател

Възможно е Русия да нанесе въздушни удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия, без преди това да ги координира с международната коалиция. Това може да се случи, ако Съединените американски щати не приемат президента Башар Асад като част от съюза, съобщава Bloomberg, позовавайки се на близък на Кремъл източник. 

Според агенцията Путин предпочитал САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия. Агенцията се позовава по темата източник, близък до Кремъл и съветник на военното министерство в Москва.

Друг източник на Bloomberg е заявил, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход без участието на президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ. Според агенцията Путин вече е изпратил предложението си на САЩ.  Един от източниците обаче е заявил, че руският държавен глава бил разочарован от нежеланието на американската страна да отговоря на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо.

Междувременно обаче САЩ вече изразиха готовност да координират с Москва бомбардировките по позиции на екстремистите, за да бъде сведена до минимум опасността от инциденти с руски самолети. Все още обаче Вашингтон не е получил конкретно предложение от руска страна, твърди източник на Bloomberg.

Преди броени дни Русия призова САЩ да си сътрудничат с армията в Сирия, за да се избегнат “неволни инциденти”. Financial Times припомня, че Москва увеличава военното си присъствие в разкъсваната от над 4-годишна гражданска война страна с мотива, че Русия ще помага в борбата с “Ислямска държава”. 

Ходовете на Путин в Сирия се гледат с подозрение в западните столици. Руските специални сили отдавна работят на сирийска територия, но засилването на военното присъствие в региона  е ясен знак, че Кремъл си дава допълнителни възможности. “Сирия такава, каквато я знаем, вече не съществува, а предизвикателството сега е да се сведе до минимум опасността от тази ситуация за всеки", коментира друг източник, пожелал анонимност, пред изданието.

Наблюдатели в Ливан, Израел и Русия посочват, че Москва модернизира своята помощ за сирийския режим и значително засилва присъствието си по средиземноморското крайбрежие. Според Израел Русия работи по нова военновъздушна база в Латакия и през последните месеци е изпратила допълнителна работна ръка и нови, по-усъвършенствани оръжия.

Президентът на САЩ Барак Обама твърди, че няма да променя стратегията за борбата с ислямските бойци. Войната в Сирия доведе до смъртта на над 250 хил. души, а около половината от населението на страната напусна домовете си в търсене на спасение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
fallback