IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия в Сирия: Възможни ли са "неволни инциденти"?

Москва и Вашингтон се изправят пред перспективата да се натъкнат един на друг на бойното поле

09:21 | 12.09.15 г. 2
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: архив, Ройтерс

Русия призова САЩ да си сътрудничи с армията в Сирия, за да се избегнат “неволни инциденти”, съобщава Financial Times.

Изданието припомня, че Москва увеличава военното си присъствие в разкъсваната от над 4-годишна гражданска война страна с мотива, че Русия ще помага в борбата с “Ислямска държава”.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по време на пресконференция, че страната му винаги е подкрепяла военните “да си говорят един с друг по професионален начин", защото тези контакти са "важни за избягване на нежелани, неочаквани инциденти".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби коментира, че не знае какво Лавров е имал предвид, като е говорил за “неволни инциденти". Ройтерс обаче отбелязва, че САЩ преминават през сирийското въздушно пространство при ударите срещу радикалните ислямисти и разширяването на руското присъствие изправя Москва и Вашингтон пред перспективата да се натъкнат един на друг на бойното поле.

Кърби допълни, че САЩ биха приветствали “конструктивни усилия от страна на Русия срещу “Ислямска държава”, но това не може да бъде функция на продължаваща подкрепа за режима на Асад". "Най-продуктивното нещо, което могат да направят, е да спрат да оказват помощ на режима на Асад", посочи Кърби.

Американските власти твърдят, че не знаят дали руските военни сили в Сирия имат за цел да укрепят режима на президента Башар Асад, или да подпомогнат евентуален политически преход в Сирия. Руски политически съветници обаче смятат, че това е опит на президента Владимир Путин да си осигури централна роля при разрешаването на кризата в Сирия и така да се измъкне от международната изолация заради Украйна.

“Поемаме инициативата в този конфликт, който изобщо не е за това кой управлява в Дамаск, а кой може да се бори с най-опасната заплаха, заплахата от тероризма", коментира пред изданието руски външнополитически източник, пожелал анонимност.

Ходовете на Путин в Сирия се гледат с подозрение в западните столици. Руските специални сили отдавна работят на сирийска територия, но засилването на военното присъствие в региона  е ясен знак, че Кремъл си дава допълнителни възможности. “Сирия такава, каквато я знаем, вече не съществува, а предизвикателството сега е да се сведе до минимум опасността от тази ситуация за всеки", коментира друг източник, пожелал анонимност, пред изданието.

Наблюдатели в Ливан, Израел и Русия посочват, че Москва модернизира своята помощ за сирийския режим и значително засилва присъствието си по средиземноморското крайбрежие. Според Израел Русия работи по нова военновъздушна база в Латакия и през последните месеци е изпратила допълнителна работна ръка и нови, по-усъвършенствани оръжия.

Ескадрила от пет руски военни кораби, оборудвани с управляеми ракети, също е започнала да провежда маневри в сирийски териториални води, съобщава за Ройтерс източник, близък до руския флот. Има и признаци ,че руски войници ще се включат в боевете в Сирия.

Конфликтът в Сирия става все по-сложен, защото бунтовническите групи не се бият само срещу режима на Асад и неговите съюзници, а се изправят и едни срещу други. Путин твърди, че бойните мисии все още не са в програмата на руските военни в Сирия, но той призна, че разглежда “различни варианти” за военното присъствие в страната.

Фьодор Лукянов, председател на Съвета за външна политика и отбрана, коментира, че не би се учудил, ако през следващите седмици Русия официално обяви участие в бойните действия в Сирия.

Президентът на САЩ Барак Обама твърди, че няма да променя стратегията за борбата с ислямските бойци. Войната в Сирия доведе до смъртта на над 250 хил. души, а около половината от населението на страната напусна домовете си в търсене на спасение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Лавров, страхотен политик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
gri_katia
преди 8 години
"Президентът на САЩ Барак Обама твърди, че няма да променя стратегията за борбата с ислямските бойци. Войната в Сирия доведе до смъртта на над 250 хил. души, а около половината от населението на страната напусна домовете си в търсене на спасение."Щом Обама няма да променя стратегията за борбата, значи е доволен от резултата и ще продължат да умират още повече хора и ще има още повече бежанци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още