IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия очаквано остави лихвените проценти непроменени

Централната банка остави нивата рекордно ниски – 2%, след като бяха понижени от 2,25% през май тази година

09:54 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австралийската централна банка очаквано остави лихвените проценти непроменени на заседанието си във вторник с аргумента, че заради ниската инфлация в бъдеще са възможни понижения, съобщи Wall Street Journal.

Централната банка остави нивата рекордно ниски – 2%, след като бяха понижени от 2,25% през май тази година. Тази година ставките бяха намалени два пъти в отговор на срива в цените на суровините, слабата икономика и ниската инфлация.

На днешната среща управителният съвет прецени, че перспективите за подобрение в икономическата ситуацията се потвърдиха през последните месеци“, казва гуверньорът Глен Стивънс. „Прогнозите за инфлацията може да позволят допълнителни облекчения в политиката, ако това се наложи, за да се стимулира търсенето“, допълва той. 

Икономиката на Австралия, която за последните 24 години не е преживявала голям срив, нарасна с най-бавния си темп през второто тримесечие от четири години насам. Въпреки ниските лихвени проценти нагласите сред потребителите и бизнеса остават несигурни. Освен това липсват ясни сигнали, че отливът на инвестиции от сектора на ресурсите се пренасочва към компаниите в минното дело.

Централните банки в държави, богати на природни ресурси – от Канада до Норвегия – обмислят допълнителни парични стимули, за да се справят с последиците от ниските цени на суровините от петрол до желязна руда.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия, като купува близо една четвъртък от износа й. Забавената икономика на Поднебесната империя води до по-малко строителство на небостъргачи, мостове и железопътни линии, което се отразява зле на търсенето на суровини за индустрията.

Миналия месец международния валутен фонд (МВФ) предупреди, че световната икономика навлезе в най-слабия си период от глобалната финансова криза насам, като рисковете от нова рецесия нарастват.

Някои икономисти очакват Австралийската централна банка скоро отново да понижи лихвените проценти, за да компенсира новите регулаторни изисквания за капиталовата адекватност. Опасенията са, че високите лихви ще навредят на потреблението преди Коледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още