IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto осребрява въглищна мина

Опасенията за бъдещето на китайската икономика правят суровините и въглищата все по-малко атрактивни

18:02 | 30.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британско-австралийският минен концерн Rio Tinto PLC продава своето участие в мината Bengalla в източната част на Австралия на конкурента си New Hope, предава Dow Jones.

Продажната цена за дела от 40 на сто възлиза на 606 млн. долара, съобщи компанията. 

В момента цената за въглища на глобалния пазар е на многогодишно дъно. Предвид слабото търсене заради все още невъзстановените икономики и падащите цени на суровините големите компании от сектора в момента се опитват да се концентрират върху основния си бизнес.

Така например BHP Billiton се раздели с част от подразделението си за добив на суровини и в понеделник вкара този бизнес под името South32 на борсата. Междувременно Rio Tinto продаде в последните две години свои подразделения за около 4 млрд. долара.

А и опасенията за бъдещето на китайската икономика правят суровините и въглищата все по-малко атрактивни. Към това трябва да се добави и растящата съпротива на индустриалните страни да ползват въглища за производството на електричество заради проблемите със замърсяването на околната среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още