IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto с нов опит да продаде алуминиевия си бизнес

Продажбата на PacAl може да вкара до 1 млрд. долара в касите на британско-австралийския минен концерн

10:49 | 18.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Rio Tinto отново се опитва да продаде своя алуминиев бизнес. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Rio Tinto отново се опитва да продаде своя алуминиев бизнес. Снимка: Архив Ройтерс

Британско-австралийският минен концерн Rio Tinto PLC ще предприеме нов опит за продажба на части от своята дъщерна компания за добив и преработка на алуминий. Компанията е ангажирала швейцарската банка Credit Suisse със задачата да намери купувачи на дъщерното си дружество Pacific Aluminium (PacAl), пише Financial Times, като се позовава на свои източници.

Продажбата на поделението може да донесе на концерна до 1 млрд. долара, пише изданието. PacAl оперира алуминиеви заводи в Австралия и Нова Зеландия.

През 2013 г. Rio Tinto прекрати първия опит за продажба заради липсата на достатъчно добри предложения. Оттогава обаче цената на алуминия се възстанови от ниските си нива. Затова и компанията върна отписване в размер на 1 млрд. долара от PacAl. 

През 2007 г., в разгара на икономическия бум, Rio Tinto навлезе мащабно на пазара на алуминий. След дълга битка за придобиване с американския си конкурент Alcoa британско-австралийският минен концерн придоби най-големия в света производител на алуминий Alcan за почти 40 млрд. долара. Въпреки това сделката сякаш не се изплати. Много части от  Alcan междувременно са продадени, а концернът бе принуден да понесе и отписвания. 

Rio е фокусирана върху съкращаване на разходи и увеличаване на производството си на желязна руда до "огромни размери", без да се притеснява от факта, че до голяма степен е зависима от растежа на стоманодобивната индустрия в Китай, който е в тенденция на забавяне.

Предвид слабото търсене заради все още невъзстановените икономики и падащите цени на суровините големите компании от сектора в момента се опитват да се концентрират върху основните си бизнеси. Така например BHP Billiton се раздели с част от поделението си за добив на суровини и в понеделник вкара в понеделник този бизнес под името South32 на борсата. Междувременно Rio Tinto продаде в последните две години свои поделения за около 4 млрд. долара. 

Бизнесът на минодобивните компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още