IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи за втори път рейтинга на Бразилия

Агенцията определи рейтинг "junk" с отрицателна перспектива

18:44 | 16.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи държавния кредитен рейтинг на Бразилия за втори път тази година, позовавайки се на надуващия се бюджетен дефицит на страната, политическите сътресения и по-дълбоката от очакваната рецесия. Агенцията остави дълга на страната със статус “junk”, нов удар за президента Дилма Русеф, която се опитва да съживи икономиката и да избегне импийчмънт, съобщава Wall Street Journal.

Понижаването на оценката остава Бразилия с рейтинг ВВ+, една степен в категорията „junk”, с негативна перспектива.

Fitch е втората от трите големи рейтингови агенции, след Standard & Poor’s, която намалява дълга на Бразилия до “junk”, като това може да доведе до разпродаване на бразилски акции и отслаби валутата. Това ще оскъпи и взимането на заеми от страна на бразилското правителство и то в момент, в който финансовият министър Хоаким Леви се опитва да намали държавния бюджетен дефицит.

„Влошаващата се местна среда увеличава предизвикателствата за властите при предприемането на навременни коригиращи политически действия в подкрепа на доверието и подобряване на перспективите за растеж, фискалната консолидация и стабилизирането на дълга“, казва Fitch.

Дефицитът се е надул тази година до 9,5% от БВП през 12-те месеца до октомври, докато свиващата се икономика е намалила данъчните приходи. Политическият застой в Конгреса пък спира приемането на голяма част от програмата за икономии на Леви.

Рецесията в страната, която според икономисти е най-лошата от Голямата депресия, и огромният корупционен скандал в държавната петролна компания Petrobras са свалили рейтинга на одобрение към правителството на Русеф до едноцифрени проценти и допълнително засилват призивите за импийчмънта ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
junc с негативна перспектива звучи доста отчайващо. Не, че джънк с положителна перспектива е кой знае какво, но все пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още