IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко безпроблемен изглежда пътят на Лагард към втори мандат начело на МВФ?

Държавите членки на Фонда ще настояват да се избегне отрицателната публичност, особено след скандалите с двама от бившите шефове на институцията

12:02 | 19.12.15 г.
Колко безпроблемен изглежда пътят на Лагард към втори мандат начело на МВФ?

Пътят на Кристин Лагард към втори мандат начело на Международния валутен фонд (МВФ) вече не изглежда толкова лесен, пише Bloomberg.

Лагард ще бъде съдена за небрежност във връзка със споразумението, което Франция постигна с бизнесмена Бернар Тапи по времето, когато тя беше финансов министър на страната.

Ръководителят на МВФ неколкократно отрече обвиненията, а адвокатът й казва, че ще обжалва решението за процеса. Ако се стигне до дело, съдът ще се фокусира върху решението й от 2008 г. да позволи на арбитражния съд да приключи спора с Тапи и бившата държавна банка Credit Lyonnais.

Досега се очакваше Лагард да бъде преназначена на поста си като управляващ директор на Фонда след изтичането на сегашния й мандат през юли 2016 г. На годишната среща на институцията, която се проведе в Лима през октомври, тя самата също потвърди, че е отворена към възможността за втори мандат.

И в тази ситуация Кристин Лагард удържа позициите си и според анализатори едва ли съдебният скандал ще доведе до провал при преназначаването й. Перспективата за съдебен процес обаче вероятно ще усложни бъдещето й в МВФ.

Държавите членки на Фонда ще настояват да се избегне отрицателната публичност, особено след скандалите с бившите шефове на институцията Доминик Строс-Кан и Родриго Рато. Така ако се стигне до процес, вероятно на Лагард ще й е трудно да продължи да управлява институцията.

Лагард пое поста през 2011 г., когато Строс-Кан подаде оставка, след като камериерка го обвини в сексуално нападение. Той се размина с наказателното дело заради несъответствие в показанията на жената, а накрая се стигна и до извънсъдебно споразумение. През юни Стор-Кан беше оправдан и по обвиненията в сводничество.

Рато пък е разследван за пране на пари. Той е обвинен, че се е възползвал от данъчната амнистия от 2012 г., за да осветли недекларирани офшорни фондове. Той също отрича обвиненията.

Лагард е първата жена начело на МВФ. Когато й бяха повдигнати обвинения, фондът реши да не я отстранява, освен ако делото не й попречи да изпълнява задълженията си.

И тази седмица бордът на институцията заяви, че не вижда пречки пред това тя да изпълнява задълженията си. "Изпълнителният съвет продължава да изразява своята увереност в способността на управляващия директор да изпълнява ефективно задълженията си", заяви говорителят на МВФ Джери Райс.

Мишел Сапен, сегашният френски финансов министър, коментира пред репортери в Ню Йорк в четвъртък, че Лагард е "невинна до доказване на противното”, както и че не вижда “как това трябва да й попречи да изпълнява текущите си задължения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още