fallback

Лагард: Световният икономически растеж през 2016 г. ще е разочароващ

Според директора на МВФ перспективите в средносрочен план също се влошават

16:07 | 30.12.15 г. 16

Световният икономически растеж ще бъде разочароващ през следващата година, а перспективите в средносрочен план също се влошават, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) в статия за германския вестник Handelsblatt в сряда, цитирана от Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард казва, че перспективите за нарастващи лихвени проценти в САЩ и икономическото забавяне в Китай допринасят за несигурността и по-високия риск от икономическа уязвимост в цял свят.

Освен това значителното забавяне на растежа на световната търговия и спадът на цените на суровините водят до проблеми за базираните на тях икономики. В същото време финансовият сектор в много страни все още е слаб, а финансовите рискове на развиващите се пазари нарастват, допълва тя.

„Всичко това означава, че световният растеж ще бъде разочароващ и неравномерен през 2016 г.“, заявява Лагард, отбелязвайки, че средносрочните перспективи са по-слаби заради ниската производителност, застаряващото население и ефектите на световната финансова криза, които ограничават растежа.

През октомври прогнозите на МВФ бяха, че световната икономика ще се разрасне с 3,6% през 2016 г.

Лагард казва, че началото на нормализирането на американската парична политика и придвижването на Китай към воден от потреблението растеж са били „необходими и здравословни“ промени, но че те трябва да бъдат приложени колкото се може по-ефикасно и гладко.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти за пръв път от почти десетилетие този месец и ясно заяви, че това е колебливо начало на цикъл от „постепенно“ затягане.

Съществуват „потенциални ефекти от разпространение“, като перспективите от нарастващи лихвени проценти вече са допринесли за по-високите разходи за финансиране на някои кредитополучатели, включително на нововъзникващите и развиващите се пазари, казва Лагард.

Макар че страните, с изключение на силно развитите икономики, като цяло са по-добре подготвени за по-високи отпреди лихвени проценти, тя е загрижена за способността им да поемат шокове.

Компаниите на развиващите се пазари с дългове в долари и приходи в потъващи местни валути могат да изпитат трудности, докато Фед започва това, което се очаква да бъде серия от повишаване на лихвените проценти.

Лагард предупреждава, че нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-силният долар може да доведат някои компании до просрочване на дълговете им, а това да „зарази“ банки и държави.

Тя обаче казва, че рисковете, свързани с тези промени, могат да бъдат преодолени чрез подкрепа на търсенето, поддържането на финансова стабилност и преструктурирания.

„Повечето силно развити икономики, с изключение на САЩ и вероятно Великобритания, ще трябва да продължат с разхлабването на паричните си политики, но всички страни в тази категория трябва да отчетат страничните ефекти, когато взимат решенията си“, казва Лагард.

Според нея развиващите се пазари трябва по-добре да следят валутните рискове пред големите им компании.

Лагард казва още, че страните, които изнасят суровини и имат възможност за мерки във фискалната политика, трябва да се възползват от това, за да могат по-плавно да се адаптират към по-ниските цени. Други трябва да се фокусират върху преструктуриране на бюджетите си, стремейки се към растеж, например чрез реформи в данъците и енергийните цени и промени в приоритетите си за разходите, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
fallback