IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световният икономически растеж през 2016 г. ще е разочароващ

Според директора на МВФ перспективите в средносрочен план също се влошават

16:07 | 30.12.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световният икономически растеж ще бъде разочароващ през следващата година, а перспективите в средносрочен план също се влошават, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) в статия за германския вестник Handelsblatt в сряда, цитирана от Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард казва, че перспективите за нарастващи лихвени проценти в САЩ и икономическото забавяне в Китай допринасят за несигурността и по-високия риск от икономическа уязвимост в цял свят.

Освен това значителното забавяне на растежа на световната търговия и спадът на цените на суровините водят до проблеми за базираните на тях икономики. В същото време финансовият сектор в много страни все още е слаб, а финансовите рискове на развиващите се пазари нарастват, допълва тя.

„Всичко това означава, че световният растеж ще бъде разочароващ и неравномерен през 2016 г.“, заявява Лагард, отбелязвайки, че средносрочните перспективи са по-слаби заради ниската производителност, застаряващото население и ефектите на световната финансова криза, които ограничават растежа.

През октомври прогнозите на МВФ бяха, че световната икономика ще се разрасне с 3,6% през 2016 г.

Лагард казва, че началото на нормализирането на американската парична политика и придвижването на Китай към воден от потреблението растеж са били „необходими и здравословни“ промени, но че те трябва да бъдат приложени колкото се може по-ефикасно и гладко.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти за пръв път от почти десетилетие този месец и ясно заяви, че това е колебливо начало на цикъл от „постепенно“ затягане.

Съществуват „потенциални ефекти от разпространение“, като перспективите от нарастващи лихвени проценти вече са допринесли за по-високите разходи за финансиране на някои кредитополучатели, включително на нововъзникващите и развиващите се пазари, казва Лагард.

Макар че страните, с изключение на силно развитите икономики, като цяло са по-добре подготвени за по-високи отпреди лихвени проценти, тя е загрижена за способността им да поемат шокове.

Компаниите на развиващите се пазари с дългове в долари и приходи в потъващи местни валути могат да изпитат трудности, докато Фед започва това, което се очаква да бъде серия от повишаване на лихвените проценти.

Лагард предупреждава, че нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-силният долар може да доведат някои компании до просрочване на дълговете им, а това да „зарази“ банки и държави.

Тя обаче казва, че рисковете, свързани с тези промени, могат да бъдат преодолени чрез подкрепа на търсенето, поддържането на финансова стабилност и преструктурирания.

„Повечето силно развити икономики, с изключение на САЩ и вероятно Великобритания, ще трябва да продължат с разхлабването на паричните си политики, но всички страни в тази категория трябва да отчетат страничните ефекти, когато взимат решенията си“, казва Лагард.

Според нея развиващите се пазари трябва по-добре да следят валутните рискове пред големите им компании.

Лагард казва още, че страните, които изнасят суровини и имат възможност за мерки във фискалната политика, трябва да се възползват от това, за да могат по-плавно да се адаптират към по-ниските цени. Други трябва да се фокусират върху преструктуриране на бюджетите си, стремейки се към растеж, например чрез реформи в данъците и енергийните цени и промени в приоритетите си за разходите, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Като пишете тези неща, кажи каква е същината на цитираната от теб "свет.финан.иконом.система"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ядосвам се защото шефката на МВФ не го казва ясно и точно тоест казва ,че увеличението на лихвите може да доведе до ''зараза'' на банките и държави ,че трябва подкрепа на търсенето(виж коментар 8) ,че ''трябва да се фокусират върху преструктуриране на бюджетите си, стремейки се към растеж, например чрез реформи в данъците и енергийните цени и промени в приоритетите си за разходите'' - за приоритетите на разходите в коментар 11 съм обяснил ,и дал статията за грешката за трилиони - http://solidbul.eu/?p=3421 Обяснил съм основното на стената на проф.д-р Боян Дуранкев ,че може да има и 10% растеж но това е временно т.е. не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Водещият причинител на актуални стопански кризи се възприема с различни разпознаваеми образи. За един човек е по-лесно да види един образ, за друг приема нещо различно. В последната си книга съм представил над 60 негови разпознаваеми образа и публикацията е достъпна. Обстоятелствата показват, че най-видимото е налична конкретна държавна грешка за прилагана неправилна парична система.Поправянето на грешката не е невъзможно, но практиката доказа, че за да поправим нещо е необходимо да знаем същината му, за да знаем какво ще подобряваме.Всеки който желае може да разбере същината на допусканата държавна грешка. След това поправянето ще се реализира и след години и децата ще се смеят как е било възможно съществуването на такава грешка, която е нанасяла болезнени вреди.За яснота питайте конкретно и да търсим верните отговори.Например: Сега правителството знае ли, че работи при условия на държавна грешка, която подсигурява негов стопански порвал?Отговорът е: Правителството не знае това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
А бе Митев, кажи сега за грешката, как да я разбираме и как, като разберем грешката ще последва нейно прекратяване чрез подобрение на парична система :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Написал съм истина.Кое не приемате за вярно? Ако то не е вярно, кое за Вас е вярното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Аз прекрасно разбирам това - '' Лагард предупреждава, че нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-силният долар може да доведат някои компании до просрочване на дълговете им, а това да зарази банки и държави.Тя обаче казва, че рисковете, свързани с тези промени, могат да бъдат преодолени чрез подкрепа на търсенето, поддържането на финансова стабилност и преструктурирания'',и се ядосвам ,че не се казва ясно истината - http://***.economy.bg/economy/view/15187/Stiglic-i-Lagard-preduprediha-za-risk-ot-recesiya-v-Evrozonataв смисъл от къде да дойдат парите за публичните разходи за които се доказа научно ,че става въпрос за грешка за трилиони - http://solidbul.eu/?p=3421 Проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" на BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но аз си мисля въобще да ги няма тези ''кризи'' чрез регулации на финан.капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Лагард казва азбучни истини за икономиката и тъй като ФЕД избра вдигане на лихвите тоест инфлация ще се увеличи неравенството и затова Лагард казва ''че рисковете, свързани с тези промени, могат да бъдат преодолени чрез подкрепа на търсенето''тоест как се подкрепя търсенето 1) чрез кредитиране - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ ,и държ.дълг не е проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-175833282)чрез разпределение като се започне с забрана на офшорките и т.н. на стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил ,че може да има и 10% растеж но това е временно т.е. не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Абе дотука освен че има костюм и вратовръзка , нищо друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още