IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард отива на съд заради небрежност

Съдът обвинява директора на МВФ в небрежност по аферата "Бернар Тапи"

18:54 | 17.12.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще бъде съдена във Франция заради небрежност при изплащането на компенсация за над 404 млн. евро на бизнесмен през 2008 г., предаде BBC.

Лагард беше финансов министър в правителството на президента Никола Саркози по времето, когато тази компенсация беше заплатена на Бернар Тапи заради продажбата на Adidas.

Тапи подкрепяше Саркози в предизборната кампания през 2007 г.

Адвокатът на Лагард описва решението на съда като „неразбираемо” и допълва, че Лагард ще обжалва.

Навремето Тапи беше мажоритарен акционер в компанията за спортни стоки Adidas, но я продаде през 1993 г., за да стане министър в кабинета на Франсоа Митеран.

Той заведе дело срещу банката Credit Lyonnais заради начина, по който е реализирана продажбата, като твърдеше, че отчасти контролираната от държавата банка го е измамила, подценявайки нарочно компанията.

Впоследствие делото му стигна до Лагард, която го насочи към тричленен арбитраж, който определи да му бъде заплатена компенсация.

Разследващите подозират, че той е получил парите в замяна на подкрепата си за Никола Саркози.

По-рано този месец френски съд постанови, че Тапи няма право да получи компенсация за продажбата и трябва да върне сумата от 404 млн. евро с лихвите.

Френският съд на правосъдието на републиката реши, че 59-годишната Лагард трябва бъде съдена по обвинение в "небрежност, проявена от длъжностно лица” по делото, съобщиха в четвъртък iTele TV и Mediapart. По-късно решението беше потвърдено от говорител на съда.

По информация от френските медии магистратите са решили да не следват препоръките на друг съд, който миналата година спря делото.

Междувременно говорителят на МВФ Гери Райс заяви, че организацията, която представлява 188 държави, "продължава да изразява доверието си в способността на управляващия си директор да изпълнява задълженията си".

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард може да остане на поста си, защото "по презумпция тя е невинна", заяви днес пред журналисти в Ню Йорк френският финансов министър Мишел Сапен, цитиран от АФП.

Френското право е основано на един абсолютен принцип, според който човек е невинен до доказване на противното, заяви Сапен, който е в Ню Йорк за среща на финансовите министри на страните членки на Съвета за сигурността на ООН по проблемите на финансирането на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Жълтурите сега ако съм на тях я взимат тази бабетия, тя им знае мурафетите там за фонда наемат я и тази ги прави дар мадан, да видят тея кендзефи Сашш друг път как се праат Велчови завери ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
******** м.ръсен, ч.ерен н.егър (като Обозо) *******
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
хахаха верно тва и аз вчера си мислех, не можаха да скалъпят изнасилване с *** в хотела, но пък измислиха друга т.ъпотия ..... Тоя смешен Фонд трябва да го преместят от Сашови ако искат да остане "международен" и са китайците ако са пичове ше я вземат тая при тях да прай сечено на американците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още