IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследването на Лагард подлага на изпитание репутацията й

Скандалът притеснява политиците и банкерите по света, които отчаяно се опитват да решат глобалната финансова криза

10:10 | 05.08.11 г.
<p>
	Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс</p>

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Решението на френския Републикански съд за разследване на директора на МВФ Кристин Лагард заради превишаване на правомощия, документни измами и отклоняване на държавни средства, е водеща тема за електронните издания на чуждите вестници.

Те припомнят, че ще се разследва решението на Лагард от времето, когато е била министър на икономиката и финансите, да повери на арбитражен съд дългогодишен съдебен спор за продажбата и препродажбата на компанията Adidas, някогашна собственост на бизнесмена и приятел на Никола Саркози - Бернар Тапи.

В резултат на това решение на Лагард арбитражният съд постанови през 2008 г. на Бернар Тапи да се изплатят милиони евро държавни пари и това породи полемика във Франция. Бернар Тапи започна съдебния спор с държавната банка Credit Lyonnais в средата на 90-те години, защото се смяташе за ощетен при продажбата на Adidas на финансов консорциум, в който участваше и Credit Lyonnais. С течение на времето спорът се разгоря между Тапи и френската държава, защото Credit Lyonnais почти фалира през 90-те години, но беше спасена от френската държава и сега нейните пасиви се управляват от държавна структура, припомнят вестниците.

Искането за разследване на Лагард бе на френските социалисти, които вчера се зарадваха истински от решението на Републиканския съд, отбелязва Le Figaro. Управляващата партия на Саркози Съюз за народно движение изрази разочарование от действията на социалистите и се обяви в защита на Лагард. Като издействаха разследване срещу Лагард, социалистите доказаха, че искат само да пораждат полемики, вместо да водят идеологически дебати, смятат управляващите. Според френските социалисти обаче става дума за грандиозен скандал - най-големият в историята на Петата република, отбелязва вестникът.

За предпочитане беше да не се стига до разследване и Републиканският съд да приключи казуса, казва пред Le Figaro представител на МВФ. Но все пак фондът има много по-сериозни проблеми за решаване, като гръцката криза, отколкото да се занимава с аферата Тапи, отбелязва Le Figaro. За имиджа на МВФ обаче не е добре, че новият директор, едва заел поста, е подследствен. Особено след като предишният - подалият оставка Доминик Строс-Кан, е обвинен в сексуално посегателство.

Позицията на Лагард начело на МВФ е отслабена след вчерашния развой по аферата Тапи, отбелязва Le Monde, като цитира бившия лидер на френските социалисти Франсоа Оланд.

Сега може би ще излезе наяве дали преди три години Лагард е действала сама или и Саркози е бил забъркан, пише Liberation. Вестникът припомня, че досега Лагард отричаше евентуална роля на Саркози, което само пораждаше иронични усмивки в редиците на социалистите. Според вестника вчерашното решение на Републиканския съд е победа за независимостта на френското правосъдие. Самата Лагард може да бъде съдена по случая едва след година, ако следователите преценят, че има основание за дело.

Дотогава Лагард ще се ползва от презумпцията за невинност. Но онова, което би зарадвало френските социалисти, е през това време френският Държавен съвет, най-висшата съдебна инстанция във Франция, да анулира решението на арбитражния съд за изплащането на обезщетението на Бернар Тапи. За да се стигне до подобно анулиране обаче трябва да се намеси правителството на Никола Саркози - с други думи подобен сценарий е невъзможен, признава Liberation.

Скандалът е не само повод за политическия елит на Франция да се черви, но притеснява политиците и банкерите по света, които отчаяно се опитват да решат глобалната финансова криза, отбелязва британският Daily Telegraph.

Според Guardian разследването на Лагард може да се проточи с години, но би могло да хвърли сянка върху функциите й на директор на МВФ. За Independent то ще е изпитание за неопетнената репутация на Лагард.

Американският Washington Post предупреждава, че не бива да се прави прибързан паралел между скандала с Доминик Строс-Кан и аферата Лагард, защото двата случая са много различни.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още