IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард е обвинена в престъпна небрежност по аферата "Бернар Тапи"

Засега Лагард не възнамерява да се оттегля от поста на управляващ директор на МВФ

13:39 | 27.08.14 г. 2
Кристин Лагард е обвинена в престъпна небрежност по аферата "Бернар Тапи"

Обвинения в престъпна небрежност по аферата „Бернар Тапи“ са повдигнати срещу управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, съобщава ВВС, като се позовава на съобщение на Лагард.

Бизнесменът Бернар Тапи започна съдебен спор с вече несъществуващата банка Credit Lyonnais в средата на 90-те години заради продажбата на Adidas. Тапи твърдеше, че е бил ощетен от сделката и последващата препродажба на марката. Франция се намеси в спора, след като спаси банката от фалит и започна да управлява пасивите ѝ.

През 2007 г. Кристин Лагард, в качеството ѝ на финансов министър на страната, отнесе случая до Арбитражния съд и година по-късно беше одобрено обезщетение от 285 милиона евро за Тапи . Заедно с лихвите Франция плати на бизнесмена около 400 млн. евро.

С приспадането на данъците и дължими суми към кредитори Бернар Тапи реално трябваше да получи до около 50 млн. евро. Медии обаче разкриха, че той е получил над 200 млн. евро държавни пари, заради което и започна разследване.

Кристин Лагард беше разпитвана няколко пъти по случая и през миналата година получи статут на „наблюдаван свидетел“ по делото срещу магната – т. е. не ѝ бяха повдигнати обвинения, но не се изключваше връзката ѝ с евентуално престъпление.

Според разследващите органи Бернар Тапи е бил възнаграден в замяна на подкрепата му за кампанията на Никола Саркози за президентските избори през 2007 г. Лагард беше финансов министър в кабинета по времето на Саркози, след като той спечели вота.

През март след поредното ѝ изслушване в съда Лагард коментира, че и в този случай, и по принцип е действала в интерес на държавата и отхвърли обвиненията.

Засега Лагард не възнамерява да се оттегля от поста си в МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Тази явно не са успели да я нагласят, че е насилвала някакъв камериер по хотелите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Яяяяя, е то сега като стана това с КТБ, значи Чобанов вече има шанс за председател на МВФ, ако подпре Веждичката да си получи обезщетение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още