IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърдолинеен социалист става министър на икономиката на Венецуела

Президентът Николас Мадуро извърши мащабни рокади в правителството

13:01 | 07.01.16 г. 5
<p>
	Новият министър на икономиката и вицепрезидент Луис Калас (вляво) и президентът Николас Мадуро.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият министър на икономиката и вицепрезидент Луис Калас (вляво) и президентът Николас Мадуро. Снимка: Ройтерс

В рамките на мащабна рокада в правителството на Венецуела президентът Николас Мадуро назначи твърдолинеен социалист за нов икономически министър, съобщи Ройтерс. Поста, който съвместява и този на вицепрезидента, заема 39-годишният Луис Салас, професор от Боливарския университет. Той застава начело на ведомството във време на тежка рецесия и евтин петрол, които оказаха изключително негативни влияния на икономиката на южноамериканската държава.

Недоволството на населението доведе и до по-ограничен контрол от страна на управляващите социалисти над парламента.

Луис Салас се обявява за противник на капитализма и неколкократно изразяваше подкрепа на твърдението на Мадуро, че в страната се води икономическа война от „крайнодесни противници“ и заможни бизнесмени срещу правителството. 

Рокадата по всяка вероятност ще бъде посрещната от вълна от критика и твърдения, че Венецуела спешно се нуждае от облекчаване на държавния контрол, за да се съживи икономиката, страдаща от висока инфлация и недостиг на редица основни продукти.

„Изправени сме пред нова спешна икономическа ситуация и в идните дни ще представя спасителен план“, каза Мадуро.

Вече бившето министерство на икономиката, финансите и банките се разделя на две и министър на финансите и банките става друг университетски преподавател – Родолфо Медина, който досега оглавяваше службата за изготвяне на държавния бюджет.

Хесус Фария, бивш депутат и лидер на Комунистическата партия, вече е министърът, отговарящ за чуждестранните инвестиции, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Освен това Николас Мадуро назначи дългогодишен съюзник на социалистите Аристобуло Истурис за губернатор на щата Ансоатеги, където се намират най-големите залежи на петрол на страната.

"Този кабинет е пълна каша", казва базираният в Каракас политически анализатор Димитрис Пантулас пред The Wall Street Journal. "Те имат министър на икономиката, който не вярва в частния сектор, а от друга страна казват, че искат чуждестранни инвестиции. Това е противоречива политика без каквато и посока", допълва той.

Икономистите отдават трицифрената инфлация и хроничния недостиг на хранителни стоки от повече от едно десетилетие на популистките политики, които се водеха първо под ръководството на покойния Уго Чавес и продължиха при наследника му Мадуро. Експертите прогнозират близо 10% спад на икономиката на страната през 2016 г., ако цените на петрола останат на настоящите рекордно ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
по твоята логика ес оцелява заради сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Германия има 37 държавни предприятия които правят 54% от БВП , Финландия има 55 държавни предприятия които правят 35% от БВП и т.н. - http://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika-broi-6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-na-darzhavniya-kapitalizam Проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" на BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса(доказано научно) - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма и отделна тема е от къде да се вземат парите - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmПо-добрият вариант е забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Омръзна ми от тези антисоциалистически рефлекси! Да не би в ЕС да няма държавна собственост и то точно в миннодобивния сектор и изобщо полезните изкопаеми? Я вижте Австрия! Там си има един стабилен държавен холдинг, който обхваща най-големите предриятия в най-важните браншове. Наскоро Мексико с помощта на САЩ купиха австрийския Телеком и сега там ВСИЧКИ са в пълна скръб! Но по законите на алчните борси нямаше как да защитят предприятието и сега са на загуба - хем трябва да участват в инвестициите, хем са загубили правото на контрол! Има много късогледи и късоумни хора! Пазят си хората ресурсите, не са като бг лакомите политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Така в е комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още