IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Женева започнаха мирните преговори за Сирия

В разговорите в централата на ООН не участва главната опозиционна сила в страната

21:30 | 29.01.16 г. 3
В Женева започнаха мирните преговори за Сирия

Междусирийските преговори за мир започнаха днес в европейската централа на ООН в Женева, съобщи БТА. В тях обаче не участва главната опозиционна сила.

Това са първите разговори за слагане на край на гражданската война в страната след провала на двата тура на вътрешносирийския диалог през 2014 година, допълва АП.

Преговорите започнаха със среща между специалния представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура и официалната делегация на Дамаск, водена от сирийския представител в ООН Башар Джаафари, съобщи ТАСС. 

Главната делегация на сирийската опозиция заяви, че няма да участва, докато не престанат правителствените и руските бомбардировки срещу цивилно население и не бъде вдигната блокадата на районите под контрола на бунтовниците. 

По-рано представител на опозицията коментира пред ДПА, че Висшият комитет за преговорите може да изпрати в Женева своя малка делегация, за да обсъди позициите на групировката с представители на ООН.

Главният резултат от първия ден на преговорите е, че за него пристигна правителствена делегация от Сирия и се срещна с Де Мистура. Това показва, че сирийското правителство е заело градивна позиция, че е готово да преговаря и ще прояви нужната конструктивност за постигане на положителен резултат в интерес на сирийския народ, каза дипломатът.

Де Мистура ще има среща с умерената сирийска опозиция на 1 или 2 февруари. На 1 февруари в Женева ще пристигне руският заместник-министър Генадий Гатилов, съобщи пред журналисти в Женева Бородавкин, според когото в събота и неделя ще има "затишие", а разговорите ще започнат "да набират обороти" в началото на следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Нямало да присъства главната опозиционна СИЛА - все си мислех че като се говори за опозиция трябва да се има в предвид ПАРТИЯ ама забравих че там опозицията е въоражена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
що за цензура е измислил някой болен мозък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Щом САЩа мести клоунадата ИД в Либия , значи мирните преговори за Сирия ще успеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още