fallback

Египет и Саудитска Арабия подписаха споразумение за зона за свободна търговия

Двете страни постигнаха съгласие за спорни острови в Червено море

09:06 | 10.04.16 г. 10

Египет и Саудитска Арабия подписаха снощи споразумение за създаване на зона за свободна търговия на Синайския полуостров, предаде ТАСС.

На церемонията по подписването на документите в старинния дворец Абдин в центъра на египетската столица присъстваха египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и саудитският крал Салман, който е на официално посещение в Кайро, съобщава египетската телевизия.

В рамките на проект за развитие на Синайския полуостров се планира построяването на 13 промишлени комплекса. Освен това в град Ат Тур, административен център на провинция Южен Синай, ще бъде построен университет, който ще носи името на крал Салман. Саудитска Арабия ще отдели 1,5 млрд. долара за проекта за развитие на Синай.

Бяха подписани и рамкови конвенции в областта на жилищното строителство, прокарването на канализация и строежа на електростанции. 

Подписан беше и меморандум за разбирателство между националната саудитска петролна компания Арамко и египетските партньори, както и споразумение за създаване на две компании в областта на износа и подготовката на кадри.

Страните подписаха и споразумение за създаването на инвестиционен фонд на стойност 60 млрд. саудитски риала (16 млрд. долара), съобщава Франс прес. Общо са подписани повече от 10 споразумения.

Едно от тях е споразумение за определяне на морската граница, в резултат на което спорните острови Тиран и Санафир в Червено море бяха предадени под контрола на Рияд, предаде ТАСС.

"Островите са включени официално в териториалните води на Саудитска Арабия", се казва в публикуваното изявление на египетското правителство. Подобна стъпка ще позволи и на двете страни да спечелят от изключителната икономическа зона, се добавя в изявлението.

Подписаният документ трябва да бъде ратифициран от парламента на Египет.

Рияд е сред основните партньори на президента Ас Сиси и е дал милиарди долари помощи за изпитващата затруднения египетска икономика.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 08.09.22 г.
fallback