IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия спъва достъпа на Иран до петролните пазари

Кралството е забранило ирански танкери да навлизат в териториалните води на страната, Техеран няма достъп и до петролния хъб в Египет

19:40 | 04.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>
<br />

Снимка: архив Ройтерс


Саудитска Арабия е предприела стъпки, за да забави усилията на Иран да увеличи износа на петрол. Кралството е забранило на ирански плавателни съдове да навлизат в саудитски териториални води, съобщават търговци и превозвачи, цитирани от Financial Times.

Иран вече се сблъсква и със застрахователни, финансови и юридически препятствия по отношение на засилването на износа, въпреки че санкциите срещу петролната индустрия в страната паднаха през януари, припомня изданието.

Откакто Западът вдигна ограниченията Техеран е успял да продаде само малки обеми петрол на Европа – на испанската Cepsa, френската Total и руската компания Litasco. До средата на април само осем танкера ще са отплавали от Иран за Европа, което представлява около 12 млн. барела, сочат данни на брокери.

Освен в саудитски води на иранските плавателни съдове им е забранено да влизат и в териториалните води на Бахрейн, показват документи на компании, специализирани в застраховането на морски превози, изпратени до техни клиенти още през февруари. За да навлязат във води на двете държави, иранските кораби трябва да искат предварително разрешение.

Представители на Техеран изразяват загрижеността си от циркулиращото съобщение, което според тях допринася за проблемите на страната, с които тя се сблъсква при реализацията на петрола си. Саудитският петролен гигант Saudi Aramco засега отказва коментар.

Иран не може да си възстанови и достъпа до регионалния петролен хъб в Египет, който е отчасти собственост на Саудитска Арабия. Рияд не е изпращал официално съобщение за спиране на достъпа на иранските танкери, но несигурността е достатъчна, за да блокира износа на страната.

Според брокери рисковете пред иранския износ на черно злато са неизвестни, а никой не иска да си разваля отношенията със саудитците.

От началото на годината петролът, който се съхранява в близост до бреговете на Иран и е в готовност за износ, е нараснал с 10 на сто спрямо същия период на миналата година. Така борбата за пазарен дял на петролните пазари още повече усложнява дипломатическите отношения между Техеран и Рияд, които се утежниха заради войната в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
мъртвороден картел, право в канала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Отиде споразумението, за замразяване на добива, в канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Лошите ще затварят протока на бога на доброто.. Дали? :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още