IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесните пари - инсулинът на глобалната икономика

Нова болест – постоянно слабо търсене на стоки и слуги, измъчва световната икономика

11:08 | 22.04.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Критиците на глобалната парична политика често спорят дали сегашното ниво на лихвените проценти не е изкуствено ниско. Проста медицинска аналогия може да помогне да се разбере колко погрешно е мисленето им, коментира BloombergView.

Представете си млада жена, диагностицирана с диабет тип 1, при който тялото не успява да произведе инсулина, нужен, за да обработи захарта. Животът ѝ се променя изцяло. Тя трябва постоянно да следи нивата на кръвната захар, да адаптира диетата си и да взима инсулин чрез инжекции например. Иначе ще умре.

Прибързаните наблюдатели може да заявят, че взимането на инсулин е „изкуствено“, тъй като обикновеният човек не се нуждае от него, за да оцелее и че тя се е справяла добре и без него в миналото. Те може дори да заявят, че трябва да възприеме прости хранителни навици и да се храни редовно и здравословно в един и същ момент всеки ден, вместо да основава взимането на инсулин на постоянно измерване на нивото на кръвната си захар.

За щастие, няма такива външни наблюдатели в света на медицината. Лекарите и пациентите следват курсове на лечение, които се променят според нуждите, за да постигнат желаните резултати. Няма искания сред законодателите, участниците на финансовите пазари и учените за елиминиране на „изкуствените“ нива или вариации на предписания инсулин.

Взимащите решения по паричната политика не са такива късметлии.

Друга болест – постоянно слабо търсене на стоки и слуги, измъчва световната икономика. Създателите на паричната политика трябва да използват ниските лихвени проценти – тяхната версия на инсулина, поне за да контролират симптомите. И все пак те постоянно са преследвани от тези, които искат от тях да спрат лечението или да го управляват по нездравословни контролирани начини, например чрез прилагането на механично правило вместо чрез наблюдение на данните и използването им за оформяне на позицията.

За съжаление, много централни банкери се поддават на този натиск. В САЩ Фед планира да продължи затягането на паричната политика, която стартира в средата на 2013 г. Основната ѝ цел е постепенно да елиминира използването на "паричен инсулин", макар че симптомите от ниски цени и ниска безработица не отслабват.

Аналогията с инсулина не е перфектна заради две много специфични причини. Първо, диабет тип 1 е хроничен, докато има причини за надежда (макар и да не са сигурни), че икономическите сили ще елиминират синдрома на слабо общо търсене, като в този случай дългото лечение няма да бъде нужно. Второ, няма познато лечение за диабет тип 1, докато правителствата имат множество инструменти, за да излекуват неадекватното търсене – включително инвестиции в образованието и инфраструктурата, ако решат да ги използват.

Объркващо и изключително тревожно е, че създателите на фискалните политики не правят каквото могат, за да излекуват болестта на глобалната икономика. Но принуждаването на централните банкери да спрат лечението и на симптомите ще бъде ужасна грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
От такава перспектива, мисля че е напълно очевидно, че икономиката е инструмент за решаването на определени задачи, които човек преследва, инструмент, който човек е изобретил и който подлежи на усъвършенстване, чрез модификация или пълна/принципна промяна на начина и правилата по които е организирана икономиката. Ако първостепенната задача за решаване, поставена пред икономиката е удовлетворяване на някаква база от материално-битови потребности на отделния човек и обществото по устойчив начин, то явно когато ефикасността с която икономиката решава тази задача започне да пада, следва да се търси оптимизация/преустройство на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
... просто се оставят нещата да се слу4ват по естествения на4ин както сезоните се сменят на есен листата падат ... ............Нищо естествено (в смисъла на природна закономерност, който влагаш ) няма в икономиката. Икономиката е изкуствено създадена от човека система на организация на стопанския живот, чрез възприемането на определен набор от правила и норми, които регулират тези взаимоотношения и същата служи за решаването на ред задачи, които човека и обществата си поставят. Аналогично, нищо естествено няма в това човек да лети в атмосферата или космоса, но това не е попречило да бъдат изнамерени изкуствени начини, подобни неща да се случват. Предполагам, че си чувал за самолети и космически кораби, които са 100% изкуствени апарати, т.е. дело на човека ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
бля бля прости4ко просто се оставят нещата да се слу4ват по естествения на4ин както сезоните се сменят на есен листата падат на пролет листата се разлистват и позеленяват и живота е цветя и раи това с наливането на пари като супер марио няма да помогне икономиката като цяло в световен мащаб е на изкуствено дишане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Ако трябва да сме точни - имаме работа с раково обр. в неуточнен напреднал стадий и висока степен на злокачественост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Аналогията с инсулина е грешна - първо сме свидетели на заболяване предизвикано от употреба на " инсулин" / диабета не се предизвиква от прилагане на инсулин / , второ целта е трайно излекуване , чрез отвикване от инсулина - при диабета това е невъзможно и трето в природата си има физически граници , при резистентност към инсулин и захар 30 нещата приключват бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Miraka
преди 8 години
Според мен тъсене на "слуги" винаги ще има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Няма как да се очаква повишено търсене ако тези пари не стигат до потребителя. Банките си ги менкат помежду си. Да ги видим до къде ще стигнат с размяната на хартийки помежду си. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Някой май не си е взел сутрешната дозичка инсулин, а Вики?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Смешен анализ ,сравнение и хубавото на количествените улеснения е ,че сами се хващат в мрежите си и доказват ,че системата е грешна Повече ''паричен инсулин'' означава десетилетия нулеви лихви и т.н. По същество - обяснил съм в коментар 6 - http://***.investor.bg/analizi/91/a/ami-ako-greshim-v-razbiraneto-za-ikonomicheskiia-rastej-215565/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още