IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ами ако грешим в разбирането за икономическия растеж?

Защо МВФ ревизира надолу прогнозите за глобалния икономическия растеж

08:16 | 22.04.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През изминалата седмица Международният валутен фонд (МВФ) ревизира надолу прогнозите си за икономическия растеж през 2016 г. и 2017 г. от 3,4% на 3,2% за 2016 година, от 3,5% на 3,4% за следващата.

Причините и факторите, изтъквани от базираната във Вашингтон организация, са много. Сред икономическите обаче впечатление правят спадът на потреблението и инвестициите в САЩ, спадът на износа към възникващи пазари, ударът по потреблението в Япония, забавянето на китайската икономика.

Всички до една са причини, които касаят „съвкупното търсене”. В кейнсианската теория, изповядвана от съвременните икономически власти, кризата настъпва тогава, когато има недостиг на търсене.

Инвеститорите в САЩ са обзети от животински бесове, потребителите в Япония са уплашени от повишените косвени данъци върху потреблението, в Китай нестабилността на финансовите пазари удря и потребление, и инвестиции, а възникващите пазари страдат грешките от кризата и засилването на долара (изтичане на капитали от местните икономики), забавящо същевременно външното търсене за Запада.

Доминиращата теоретична матрица, обясняваща това забавяне, днес е сравнително проста: по време на криза икономиката работи под потенциала си. Производствени фактори — земя, труд, капитал — стоят неизползвани.

Как се e стигнало дотук — отговор на въпроса Кейнс не дава. Това, което предлага той, са рецепти за справянето с нея, въпреки че, ако не знаеш причината за проблема действително, е трудно да намериш решение за него.

Все пак решението за кризата на модерните централни банкери и фискални власти имат: те се опитват да съживят съвкупното търсене. Или чрез дефицити, резултиращи в публични дългове, или чрез парична политика — снижаване на лихвените нива чрез евтин кредит,   с което да се стимулира производствената активност.

Целта: търсенето да се повиши така, че да се срещне с пълния потенциал на икономиката, включвайки неизползваните производствени фактори и предизвиквайки по този начин икономически растеж.

Двете основни теории, въз основа на които се вземат решенията за икономически политики в наши дни, са кейнсианството и монетаризма с техни разновидности в детайлите.

Монетаристите разчитат повече на паричните стимули, кейнсианците — на правителствените разходи и дефицит, в случай, че буферите в бюджета от годините на бума за изчерпани. Но и двете виждат намесата на държавата в икономическия процес като задължителна — особено по отношение на растежа.

Притеснението на Кейнс днес се материализира: лихвите са нулеви, че дори отрицателни, но „частният” сектор не взема достатъчно кредит. Финансовата система се намира в т. нар. „ликвиден капан”.

Проблемът

Проблемът, на който се натъкват централните банки и министерствата на финансите, е, че вече 7–8 години трупат дългове, лихвите са дори под нулата, но растежът, който те желаят, така и не идва.

Ами ако грешат изначално? Ами ако проблемът не е в „недостатъчното съвкупно търсене”, а в погрешното предлагане?

Например, днес виждаме наличие на балонизирала шистова революция в САЩ заради нулевите лихви на ФЕД и изобилния кредит, а като резултат — неизползваем производствен капацитет и амортизация на машини и техника. Или в Япония — поддържани от евтини пари кредитни институции - зомбита и правителствения дълг над 230% от икономиката; имотни балони в Китай, Испания, Швейцария, Гърция, Италия, които са в основата на нежелание на банките в тези страни да кредитират, пълнейки балансите си с още проблемни кредити…

Ами ако… ?

Ами ако заради правителствен уклон към евтини пари, лесен растеж и грешни инвестиции, днес имаме изкривена производствена структура на глобално ниво, която вместо да “оздравее” в кризата, изчиствайки се от грешките, е постоянно „доизкривявана” и обърквана с още и още стимули — парични и фискални?

Вместо правителствата и централните банки да оставят ликвидацията на грешките и формирането на нови спестявания, с които да се валидират новите инвестиции и здравия икономически растеж, днес имаме продължаващи дефицити на правителствата, изземащи спестявания от частния сектор в полза на политически движено текущо потребление.

От гледна точка на паричната политика: спестяванията днес са обезкуражавани с отрицателни лихви и доходност, с идеята да се развърже потреблението и инвестициите, разбирай търсенето. За целта дългът днес е направен свръхевтиния дълг, дори се плаща на агентите да го поемат (номинални отрицателни лихви).

Какво ако днес производственият потенциал няма нужда да бъде „запълнен”, а променен и адаптиран с оглед на истинските нужди на потребители и инвеститори, изразени чрез техния избор за потребление и инвестиции?

В такъв случай паричните и фискалните стимули биха били равнозначни на икономическо самоубийство, удължаване на агонията, посяване семената на бъдеща по-голяма криза и не на последно място: похабяване на важен и оскъден производствен ресурс.

Днес сме свидетели на идеен и практически хаос.

Парадоксално, но в САЩ, например, забелязваме как ФЕД държи лихвите ниски с едничката цел да стимулира инвестиционна активност на финансовите пазари, бум на сливания/придобивания и обратни изкупувания, например, постигайки „ефект на богатството” у участниците на финансовите пазари— оттам ръст на съвкупното търсене.

От друга страна, фискът, Министерството на финансите , парира всякакви опити за ръст на основния двигател на ръстове на капиталовите пазари: сливанията и придобиванията. В повечето случаи целта е да се предотврати т. нар. „данъчна инверсия” или пререгистриране на компанията в юрисдикция с по-ниски от американския корпоративен данък, равняващ се на 35%. Причината е ясна: глад за приходи в хазната поради огромните дефицити и публичен дълг в размер на умопомратичителните 19 трлн. долара.

Фармацевтичните Pfizer и Alergan, петролните Halliburton и Baker Hughes, веригите Staples и Office Depot, бирените Anheuser-Busch InBev и SABMiller — са или възпрепятсвани с регламенти, или са под сериозен надзорен натиск да не извършат корпоративните си дейности по сливане/придобиване. След рекордната 2015 г. за първо тримесечие на 2016-та виждаме рязък спад на сливанията и придобиванията, което неизбежно обърква плановете на централните банкери отвъд океана да поддържат ефекта на богатството и ръста на фондовия пазар.

А разнопосочните действия на иначе изцяло подвластните на политическото желание за лесни решения ФЕД и финансово министерство показват по-скоро отчаяние и обърканост. И не вещаят нищо добро.

Финал

Теорията е важна, защото тя определя действията ни. Няма нищо по-практично от добрата теория.

Ако съдим по резултатите на правителствата и техните агенции — централни банки — да постигнат нещо добро в практиката, то смело може да си зададем въпроса, който те умело отбягват.

Какво ако грешат?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Как се e стигнало дотук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgoveteНе ми е радостно да го кажа но трябва да се казва истината защото ако сега се вземат правилните мерки може и да се избегне срива на всичко и хаоса който може да доведе до войниТоест заради системната криза част.пенсионни фондове фалират и фондовият пазар се срива и дано да не е като 1990г. в Япония - това имам предвид в коментар 9 HSBC го казаха донякъде - http://***.investor.bg/drugi/338/a/hsbc-svetyt-kopira-bavno-izdishashtata-ikonomika-na-iaponiia-213182/Питър Шиф е прав както предсказа 2006г. кризата от 2008г. - http://***.investor.bg/sasht/337/a/fed-nikoga-niama-da-povishi-otnovo-lihvenite-procenti-tvyrdi-investitor-213934Марк Фебер също е прав и т.н. и т.н. ГОТОВ СЪМ ДА ЗАСТАНА ПРЕД ВСИЧКИ АКАДЕМИИ НА НАУКИТЕ И Т.Н. ЕКСПЕРТИ ЗА ДА ОБЯСНЯ ДЕТАЙЛИТЕ - ВСИЧКО ПОДРОБНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Направиха ми забележка ,че не съм разбрал Кузман Илиев - може и да е така и защото той не го обяснява ясно За да се ''върти колелото'' на икономика трябва да има постоянно крайно търсене а за да има постоянен растеж трябва постоянно да се увеличава търсенето Казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди потребители на стоки и услуги и след време отново още една Земя и още консуматори което е невъзможно и затова кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Уловката идва от банкстерите защото те се нуждаят от безкраен растеж за да може да ограбват хората с лихви и инфлация тоест те си направиха такава ''система'' и от банкирането с частичен резерв има полза и да има централна банка като кредитор от последна инстанция но ако държавни и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm Това имах предвид в коментар 16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
допълнение към коментар 15 Поради системната криза частните пенс.фондове ще фалират със сигурност - http://***.infograf.bg/article/1430806211209ПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО и знам как да се оправи всичко Доцент Емил Хърсев го проумя донякъде и словоблуства защото не осъзнава системната криза,че растежа е ограничен и не може да има увеличение на лихвите защото ще има голяма инфлация и фалити - http://***.segabg.com/article.php?id=797051''Политиката на нулевите лихви обезсмисля цялата система на пенсионно осигуряване, която се гради върху идеята за капитализация на текущите вноски, които всеки трупа в пенсионния си фонд ...Това е известната капиталова система на пенсионно осигуряване...Тя, разбира се, е възможна само ако натрупаните през годините вноски носят доходност поне над размера на инфлацията... В кривия свят на нулевите и отрицателните лихви по-примитивната, т.нар. разходнопокривна система на пенсионно осигуряване, е очевидно по-ефективна... Ще излезе, че докато се питаме......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009Обяснил съм за казаното от Мойсейза системната кризаза книгата ''Лихвата рак на обществото'' ,че отрицателните лихви на Силвио Гезел не са решениеи Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държавните банкиКАЗАНО КРАТКО ТРЯБВА НОВА ''СИСТЕМА'' - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА БЕЗ ИНФЛАЦИЯ И ЛИХВАРСТВО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Винаги се опитвам да се предържам към казаното от Айнщайн ''говорете така ,че и баба ми да ви разбере''Икономическият растеж не може да е безкраен тоест крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята Казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди потребители на стоки и услуги и след време отново още една Земя и още консуматори което е невъзможно и затова кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441,и съм обяснил какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Другата истина е ,че предимно банкстерите се нуждаят от безкраен растеж за да могат да ограбват хората с лихви и т.н. ''методи'' ,и трябва да се прочета книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
ED
преди 8 години
Алтернативата е глобална рецесия (която се отлага от 2008), която да изчисти икономиката от неефективността. И понеже се лекува свръх задлъжняването с ново такова то резултата в крайна сметка ще е значително по-неприятен от голямата рецесия през 30те на миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
ED
преди 8 години
По скоро "Дефлация" ни чака. С кански мъки и камара пари се опитват да я отложат, но при спадащо потребление е неизбежно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Капитализмът произвежда дефлация. И в страни и времена без банки с частичен резерв и печатане на пари, растеж на паричното предлагане, капитализъм не съществува. Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. но ДЪЛГЪТ-световен е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. Световният дълг е равен на печалбата. http://chetohche.blog.bg/***/2015/06/11/istinata-shte-vi-napravi-svobodni.1368133
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
КОЙТО ИМА ПОВЕЧЕ БВП ОТ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ПРАВИ ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВНИ РАЗХОДИ И ПО-ЛЕСНО ИЗПЛАЩА ДЪЛГ. Германия има 37 държавни предприятия които правят 54% от БВП, ето защо Гърция прибира 20% от БВП като данъци, а Германия само 14%. А процентът на държавни разходи от БВП на Германия е 23%, на Гърция 17%. http://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika-broi-6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-na-darzhavniya-kapitalizam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още