IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ами ако грешим в разбирането за икономическия растеж?

Защо МВФ ревизира надолу прогнозите за глобалния икономическия растеж

08:16 | 22.04.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През изминалата седмица Международният валутен фонд (МВФ) ревизира надолу прогнозите си за икономическия растеж през 2016 г. и 2017 г. от 3,4% на 3,2% за 2016 година, от 3,5% на 3,4% за следващата.

Причините и факторите, изтъквани от базираната във Вашингтон организация, са много. Сред икономическите обаче впечатление правят спадът на потреблението и инвестициите в САЩ, спадът на износа към възникващи пазари, ударът по потреблението в Япония, забавянето на китайската икономика.

Всички до една са причини, които касаят „съвкупното търсене”. В кейнсианската теория, изповядвана от съвременните икономически власти, кризата настъпва тогава, когато има недостиг на търсене.

Инвеститорите в САЩ са обзети от животински бесове, потребителите в Япония са уплашени от повишените косвени данъци върху потреблението, в Китай нестабилността на финансовите пазари удря и потребление, и инвестиции, а възникващите пазари страдат грешките от кризата и засилването на долара (изтичане на капитали от местните икономики), забавящо същевременно външното търсене за Запада.

Доминиращата теоретична матрица, обясняваща това забавяне, днес е сравнително проста: по време на криза икономиката работи под потенциала си. Производствени фактори — земя, труд, капитал — стоят неизползвани.

Как се e стигнало дотук — отговор на въпроса Кейнс не дава. Това, което предлага той, са рецепти за справянето с нея, въпреки че, ако не знаеш причината за проблема действително, е трудно да намериш решение за него.

Все пак решението за кризата на модерните централни банкери и фискални власти имат: те се опитват да съживят съвкупното търсене. Или чрез дефицити, резултиращи в публични дългове, или чрез парична политика — снижаване на лихвените нива чрез евтин кредит,   с което да се стимулира производствената активност.

Целта: търсенето да се повиши така, че да се срещне с пълния потенциал на икономиката, включвайки неизползваните производствени фактори и предизвиквайки по този начин икономически растеж.

Двете основни теории, въз основа на които се вземат решенията за икономически политики в наши дни, са кейнсианството и монетаризма с техни разновидности в детайлите.

Монетаристите разчитат повече на паричните стимули, кейнсианците — на правителствените разходи и дефицит, в случай, че буферите в бюджета от годините на бума за изчерпани. Но и двете виждат намесата на държавата в икономическия процес като задължителна — особено по отношение на растежа.

Притеснението на Кейнс днес се материализира: лихвите са нулеви, че дори отрицателни, но „частният” сектор не взема достатъчно кредит. Финансовата система се намира в т. нар. „ликвиден капан”.

Проблемът

Проблемът, на който се натъкват централните банки и министерствата на финансите, е, че вече 7–8 години трупат дългове, лихвите са дори под нулата, но растежът, който те желаят, така и не идва.

Ами ако грешат изначално? Ами ако проблемът не е в „недостатъчното съвкупно търсене”, а в погрешното предлагане?

Например, днес виждаме наличие на балонизирала шистова революция в САЩ заради нулевите лихви на ФЕД и изобилния кредит, а като резултат — неизползваем производствен капацитет и амортизация на машини и техника. Или в Япония — поддържани от евтини пари кредитни институции - зомбита и правителствения дълг над 230% от икономиката; имотни балони в Китай, Испания, Швейцария, Гърция, Италия, които са в основата на нежелание на банките в тези страни да кредитират, пълнейки балансите си с още проблемни кредити…

Ами ако… ?

Ами ако заради правителствен уклон към евтини пари, лесен растеж и грешни инвестиции, днес имаме изкривена производствена структура на глобално ниво, която вместо да “оздравее” в кризата, изчиствайки се от грешките, е постоянно „доизкривявана” и обърквана с още и още стимули — парични и фискални?

Вместо правителствата и централните банки да оставят ликвидацията на грешките и формирането на нови спестявания, с които да се валидират новите инвестиции и здравия икономически растеж, днес имаме продължаващи дефицити на правителствата, изземащи спестявания от частния сектор в полза на политически движено текущо потребление.

От гледна точка на паричната политика: спестяванията днес са обезкуражавани с отрицателни лихви и доходност, с идеята да се развърже потреблението и инвестициите, разбирай търсенето. За целта дългът днес е направен свръхевтиния дълг, дори се плаща на агентите да го поемат (номинални отрицателни лихви).

Какво ако днес производственият потенциал няма нужда да бъде „запълнен”, а променен и адаптиран с оглед на истинските нужди на потребители и инвеститори, изразени чрез техния избор за потребление и инвестиции?

В такъв случай паричните и фискалните стимули биха били равнозначни на икономическо самоубийство, удължаване на агонията, посяване семената на бъдеща по-голяма криза и не на последно място: похабяване на важен и оскъден производствен ресурс.

Днес сме свидетели на идеен и практически хаос.

Парадоксално, но в САЩ, например, забелязваме как ФЕД държи лихвите ниски с едничката цел да стимулира инвестиционна активност на финансовите пазари, бум на сливания/придобивания и обратни изкупувания, например, постигайки „ефект на богатството” у участниците на финансовите пазари— оттам ръст на съвкупното търсене.

От друга страна, фискът, Министерството на финансите , парира всякакви опити за ръст на основния двигател на ръстове на капиталовите пазари: сливанията и придобиванията. В повечето случаи целта е да се предотврати т. нар. „данъчна инверсия” или пререгистриране на компанията в юрисдикция с по-ниски от американския корпоративен данък, равняващ се на 35%. Причината е ясна: глад за приходи в хазната поради огромните дефицити и публичен дълг в размер на умопомратичителните 19 трлн. долара.

Фармацевтичните Pfizer и Alergan, петролните Halliburton и Baker Hughes, веригите Staples и Office Depot, бирените Anheuser-Busch InBev и SABMiller — са или възпрепятсвани с регламенти, или са под сериозен надзорен натиск да не извършат корпоративните си дейности по сливане/придобиване. След рекордната 2015 г. за първо тримесечие на 2016-та виждаме рязък спад на сливанията и придобиванията, което неизбежно обърква плановете на централните банкери отвъд океана да поддържат ефекта на богатството и ръста на фондовия пазар.

А разнопосочните действия на иначе изцяло подвластните на политическото желание за лесни решения ФЕД и финансово министерство показват по-скоро отчаяние и обърканост. И не вещаят нищо добро.

Финал

Теорията е важна, защото тя определя действията ни. Няма нищо по-практично от добрата теория.

Ако съдим по резултатите на правителствата и техните агенции — централни банки — да постигнат нещо добро в практиката, то смело може да си зададем въпроса, който те умело отбягват.

Какво ако грешат?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Джордж Буш - младши: Голяма грешка се оказа, че намалих данъците, бюджетът е празен, растежът е под 1%, парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите парите - и те отиват за заплати и инвестиции - с което се разгаря икономиката, бизнесът чака да види растеж и пасува. Голяма грешка беше това намаляне на данъци, фалираме, оставихме повече пари в бизнесът а той пасува. 2001 11 август: http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2001/08/11/210400_statistikata_se_usumni_v_novata_ikonomika/http://***.theglobaleconomy.com/USA/Economic_growth/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ако следващата рецесия има размери едва средното на предходните шест, тогава бихме станали свидетели на снижаване на стойността на индекса S&P 500 до нива от 1 300 пункта, - http://***.investor.bg/drugi/338/a/karol-recesiia-v-srednosrochen-plan-e-po-veroiatna-ot-prodyljavasht-vyzhod-211865/ S&P 500 пада на 750 през 2008г. а сега е 2000 тоест преди падането 2001 и 2008г. е бил 1500 и сега мисля ,че е завишен доста и според нобелиста Шилер с 65% само дано да не стане като 1990г. с Nikkei 225Капиталов пазар спрямо БВП - http://***.infograf.bg/article/1441689354958САЩ - 143% спрямо БВП Частните пенс.фондове ще фалират със сигурност - http://***.infograf.bg/article/1430806211209САЩ 85% спрямо БВП , Англия 105% някой ще трябва да обяснява на пенсионерите къде им са пенсиите ПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО и знам как да се оправи всичко ,и ''те'' го знаят но искат всички да плащат а не тези които откраднаха парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Много ми хареса как е казано в статията ''От постиндустриална към неоиндустриална икономика'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108'''За Анатол Калецки(завършил Харвард и Оксфорд),това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света. Въпросът сега е какво ще замести глобалния капитализъм...'' и затова пиша ,че трябва системен подход и ресурсно базирана и планирана екологична икономика ,и трябва да се прочета книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
В книгата ''Световната икономическа криза и България'' на проф.д-р Иван Ангелов е обяснено почти всичко и са дадени цитати от 20 нобелисти по икономика и на позицията на Пол Самюелсън за либертарианците(стр.54)Неолиберализма особено във финансовият капитализъм е престъпление дори срещу човечеството Проф.Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" по BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но и това е грешна стратегия защото кризата е системна- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Тоест държавната намеса без осъзнаване на системната криза ще отложи проблема и дори ще го задълбочи и затова пиша какво точно трябва да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 ТРЯБВА НОВА ''СИСТЕМА''- ресурсно базирана и планирана екологична икономика казано в едно изречение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Кузман Илиев вчера ме блокира в фейсбука защото му пишех точно за това ,че грешим за разбирането си за иконом.растеж и СЕ РАДВАМ ,ЧЕ ГО Е ПРОУМЯЛ ,и можеше да ми пипе лично съобщение ,че не иска повече да му пиша на стената във фейса а не да ми се прави и няма значение ,че ме е блокирал ВАЖНОТО Е ,ЧЕ ОСЪЗНАВА ,ЧЕ КРИЗАТА Е СИСТЕМНА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Като оставим темата за разделението и производителността на труда казано кратко кризата е системна защото икономич. растеж не може да е безкраен т.е. крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в затворена система като Земята,И СЪМ ОБЯСНИЛ КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Джозеф Стиглиц го казва хубаво но тъй като не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и за активни правителствени политики трябва да се обяснява подробно и в какво да се инвестира за да се избегнат катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
"инфлация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
Mesoiadess
преди 8 години
Идеята е вместо да се кредитират потребителите , да се кредитират предлагащите стоки и услуги , за да могат да намалят цените , като доплатят разликата , за да не се получи така нежеланата инфлация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Аз не разбрах какво е другото решение...може би щото още не съм се събудил както трябва, ама все пак...каква е алтернативата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"Ами ако грешат изначално? Ами ако проблемът не е в недостатъчното съвкупно търсене, а в погрешното предлагане?"да го кажем по друг начин - начините за притискане на пазара по отношение на търсене се изчерпаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
ivanrog
преди 8 години
Чакайте малко, сектора на производството е наврян в десета глуха, него никой не го пита, важни са услугите, поне така се движат нещата, е, тогава за какви производствени мощности говорите. Просто се промени тотално Света и е време да погледнем няколко простички истини - първо вече няма отворени и затворени икономики в чистия им вид, всичко е една огромна затворена икономика. Второ, отдавна производството не е водещо, т.е. не създаването на истински продукт, а услугите са водещи в икономиката. И последно, не забравяйте, че средната класа реално изчезва и се разширява ножицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още