IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Япония в словесна битка за девалвацията на валутите

Не се очаква Г-7 да стигне до единна позиция за забавянето на глобалната икономика

09:45 | 21.05.16 г. 2
<p>
	Държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на пресконференция в Япония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на пресконференция в Япония. Снимка: Ройтерс

САЩ отправиха ново предупреждение към Япония заради конкурентната девалвация на йената по време на срещата на Г-7, която се провежда в Страната на изгряващото слънце, съобщава Ройтерс.

Предупреждението за пореден път отразява разрива в политиката на обменните курсове на валутите, който се наблюдава от няколко години, отбелязва информационната агенция.

Според Вашингтон Токио няма никакво оправдание да се намесва на валутните пазари. Финансовият министър на САЩ Джак Лю каза на японския си колега Таро Асо, че страната му е важно да се въздържа от конкурентна девалвация на валутата.

Лю припомни и ангажиментите, които държавите от Г-20 поеха след срещата им в Шанхай - да използват всички инструменти на политиката за насърчаване на растежа (фискални и парични политики, структурни реформи), но да се въздържат от конкурентна девалвация и да комуникират намеси на пазарите, за да допринесат за възстановяване на доверието в икономиката.

Вашингтон предупреди още Токио и за това, че твърде много разчита на паричната политика. САЩ смятат, че Япония трябва да гарантира, че фискалната политика няма да се отрази пагубно на икономиката й и призовават за забавяне въвеждането на по-висок данък върху продажбите.

Финансовите министри на Г-7 имат малко по-оптимистична визия за световната икономика, въпреки насрещните ветрове, с които се сблъскват развиващите се страни, посочва информационната агенция. След първия кръг от разговорите те са стигнали до извода, че световната икономика е в по-добра форма, отколкото се смята, коментира пред журналисти германският финансов министър Волфганг Шойбле.

В следващите кръгове от разговорите се очаква да доминира темата за евентуален Brexit, който се счита от министрите като глобална заплаха. Министрите ще обсъдят и мерки за борбата с укриването на данъци и повишаване на сигурността на киберпространството.

Не се очаква обаче лидерите да стигнат до единна позиция за забавянето на глобалната икономика предвид различните позиции на държавите по въпросите, свързани с фискалната и паричната политика.

Финансовите министри на държавите от Г-7 се ангажираха обаче с активизиране на борбата срещу финансирането на тероризма. "Доброто международно сътрудничество и обменът на информация са ключови за ефикасното справяне с финансирането на тероризма", посочва се в специален план за действие, приет след двудневно заседание.

Предвижда се засилване на обмена на информация от финансовото разузнаване на държавите, регулиране на банковите трансакции и сътрудничество при прилагане на санкции срещу финансовите мрежи на терористите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
wag1111
преди 7 години
Пълен смях с тез американци, както винаги се мислят за голямата работа. Кои сте виe, че да нареждате на една независима държава какво да прави (американската демокрация). Нещо пак са им излезнали сметките накриво и се чудят кой да е виновен този път. :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Валутните войни са с нулев резултат но от инфлацията губят честните хора които имат спестявания и отделно девалвацията причинява спад на на крайното търсене От където и да го погледна все стигам до извода ,че ''системата'' е грешна - ''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред...'' Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Преди 2-3 седмици попаднах на една статия на проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още