IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Глобите за подкупи в отделните страни са твърде ниски

Според организацията компаниите предпочитат да платят глоба, но все пак да извлекат дивидентите от подкупа

17:11 | 09.06.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Разнороден пакет от правила на международно ниво и ниски глоби в някои страни означава, че подкупите често се отплащат високо за компаниите, дори когато биват хванати, че са извършили подобни злоупотреби, заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в четвъртък.

ОИСР коментира, че наказанията за подкупи силно се различават сред 41-те страни членки по конвенцията за борба с подкупите, която цели да направи законите съвместими в развитите страни, съобщава Ройтерс.

В някои страни максималната глоба е 580 хил. долара, докато в други тя достига 10 млн. долара. В осем пък изобщо няма ограничения каква може да е максималната глоба, заявява базираната в Париж организация в доклада си 2016 Business and Finance Outlook.

Използвайки симулации на паричните потоци, ОИСР изчислява, че максималните глоби в 23 страни не са достатъчно високи, за да компенсират финансовата възвращаемост от инвестициите, с които са били обвързани подкупите.

„Понякога санкциите са толкова леки, че дори ако има 100% шанс хората да бъдат хванати, те все пак ще изберат да платят глобата и да извлекат ползите от плащането на подкупа“, каза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурила по време на конференция.

По-високите глоби сами по себе си обаче не са достатъчни, за да се спрат подкупите, тъй като регулациите често не се прилагат ефективно. Трите страни с най-високи наказателни глоби, които обаче не са конкретно посочени в доклада, не са преследвали успешно нито една компания заради подкуп.

Данните за прилагането на конвенцията от страните членки показват, че 24 страни не са наложили санкции над нито едно физическо или юридическо лице заради подкуп, откакто конвенцията влиза в сила през 1999 г.

В другия край на спектъра Германия и САЩ са най-активните прилагащи санкции срещу подкупи страни както срещу изпълнителни мениджъри, така и срещу компании.

България също е страна по конвенцията, но в доклада не са представени конкретни данни за отделните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Роската да им отблежи още една точка в графата.Популизъм ли.. хаха :-D Да не се чудят после защо хората се отказват..Отказва се, защото не виждат справедливост. Те така или иначе нищо не виждат и не чуват, щото не спират да им бутат кроасани в очите и ушите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Само за справка:http://blogs.wsj.com/moneybeat/2014/06/23/a-list-of-the-biggest-bank-settlements/USA е държавата, в която най-големите банки в света се отърват с глоби за жълти стотинки и хиляди пъти по-малки глоби от нарушенията, за които са санкционирани!Нито един арестуван.Незначителен брой фалити на големи банки.Too big to fail. Твърде голям за да фалира... затова приятели, не е важно дали си корумпиран, лъжец, принципен... важното е... ДА СИ ГОЛЯМ. Защото ако си голям, НЯМА как да фалираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още