IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кения обмисля въвеждането на първите фючърси върху чай в света

Страната иска да подкрепи стабилизирането на цените и да помогне на производителите да гарантират печалба от производството си

13:17 | 16.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кения - най-големият износител на черен чай в света, обмисля въвеждането на първите фючърси върху чай в света. Страната иска да подкрепи стабилизирането на цените и да помогне на производителите да гарантират печалба от производството си, съобщава Bloomberg.

Финансовата компания INTL FCStone, базирана в Ню Йорк, е провела разговори с представители на индустрията в източноафриканската страна за въвеждането на деривати, съобщи в интервю Стюарт Пондър, старши вицепрезидент по развиващите се пазари. Компанията е подготвила доклад за клиентите си в Кения за потенциала на книжата, допълва той.

Nairobi Securities Exchange вече планира да започне търговия с акции и фючърси върху валута през втората половина на годината и подкрепя предложението.

„Възможността земеделските производители да могат да хеджират риска при цените ще бъде от голяма полза“, казва Терънс Адембеса, ръководител на отдела за деривати на борсата. „Друг плюс е способността да предоставим платформа за инвеститорите, които искат експозиция към определен клас активи, към които в момента нямат“, допълва той.

Чаят е най-консумираната напитка в света след водата, сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Кения е третият най-голям производител на чай в света след Индия и Китай. Освен това в страната се намира и най-голямото тържище на културата - в пристанищния град Момбаса.

Макар че има фючърси върху суровини като кафе и портокалов сок, такива върху чай липсват заради трудности при стандартизиране на растението предвид различните видове и качество през сезоните и жътвите, казва FAO.

Волатилността на цените в комбинация с нарастващите производствени разходи са направили сектора изключително непривлекателен, което намалява възвращаемостта на фермерите, твърди кенийската Tea Development Agency. Средната тръжна цена на чая на борсата в Момбаса е спаднала с 22% през тази година до 2,25 долара за килограм след ръста от 34% през миналата година, показват данните на трейдърската компания Tea Brokers of East Africa.

Кения е генерирала 1,2 млрд. долара от износ на чай през миналата година, което е вторият най-голям източник на печалба в чужда валута след паричните преводи на граждани, живеещи в чужбина. Суровината се отглежда от около 560 хил. малки фермери, които са доставили 399 метрични тона чай за миналата година, според данните на статистическата служба на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 7 години
това обеснява днескашната новина, че СЗО (Световната Здравна Организация) открили, че кафето и чая били канцерогенни, когато се пият и са с определена темепература (естествено висока). Демек предизвикват рак на Хранопровода.Следва цитат:---------https://science.slashdot.org/story/16/06/15/2119230/who-drinking-extremely-hot-coffee-tea-probably-causes-cancerhttp://***.usatoday.com/story/news/2016/06/15/who-drinking-extremely-hot-coffee-tea-probably-causes-cancer/85923476/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Pronto
преди 7 години
Одобрявам. Време е и ние да пуснем един фючърс на розовото масло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още