IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непетролната икономика на Саудитска Арабия изпадна в техническа рецесия

Секторът се е свил с 0,7% на годишна база през първите три месеца на 2016 г.

10:40 | 15.07.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Непетролната икономика на Саудитска Арабия изпадна в техническа рецесия за пръв път от 80-те години насам. Това засилва страховете за страната, която вече изпитва трудности заради ударите върху петролния сектор в резултат на ниските цени на суровината, коментира Financial Times.

Непетролният сектор на страната се е свил с 0,7% на годишна база през първите три месеца на 2016 г., сочат официалните данни.

Това идва след слабо четвърто тримесечие за 2015 г., данните за което статистическата агенция ревизира до спад на непетролния сектор от 0,5% на годишна база спрямо първоначалната информация за ръст от 3,5%.

Данните са сигнал за трудностите, пред които е изправен Рияд в ребалансирането на икономиката си, отдалечавайки се от свръхзависимостта си от петрола в момент, когато публичните разходи се намаляват, а субсидиите орязват.

Джейсън Тъви, икономист за Близкия изток в Capital Economics, казва: „Изглежда, че строгите икономии са ударили по-сериозно, отколкото очаквахме, спирайки строителни проекти и наемането на служители“.

Засега петролният сектор успява да държи саудитската икономика извън рецесия, като по-високото производство помогна на общия брутен вътрешен продукт да се разрасне с 1,8% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2015 г. (ревизиран спрямо ръст от 3,6%) и с 1,5% на годишна база през първите три месеца на 2016 г.

Показателят за БВП на страната на Capital Economics предполага обаче, че цялостният растеж е станал отрицателен през май, тъй като „сривът на непетролния сектор се е задълбочил, свивайки се с около 4% на годишна база“, казва Тъви.

Основният фактор за забавянето е спадът на публичните разходи, докато правителството се бори с нарастващия фискален дефицит след поевтиняването на петрола от 115 долара за барел през 2014 г. до около 50 долара на барел в момента.

Орязването на енергийните и водните субсидии е довело до ускоряване на инфлацията близо два пъти до 4,1%, което се отразява на реалните доходи на домакинствата. Standard Chartered отчита спад на доверието сред потребителите, което се вижда и в баланса от данните за плащания. Стойността на саудитския внос е спаднала до 32,4 млрд. долара през първото тримесечие на 2016 г., което е с 18,1% по-малко спрямо същия период на предишната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Тъкат летящи килимчета и развъждат камили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още