IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразяването на добива на петрол в Иран е политическо решение

Страната почти е достигнала целевото си производство на суров петрол, според експерт

20:52 | 07.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иран даде сигнал, че скоро може да се откаже от съпротивата си срещу замразяването на добива на петрол в световен мащаб, след като високопоставен представител на страната заяви, че производството на черно злато в ислямската република е близо до нивата отпреди санкциите и че ограничаването на доставките е „политическо решение“, съобщава Bloomberg.

Страната износител от Персийския залив добива по 3,8 млн. барела на ден, доближавайки се до дневната цел от 4 млн. барела на ден, каза Мохсен Гамсари, директор на международния отдел в National Iranian Oil, в сряда по време на конференция в Сингапур. По-рано тази седмица той заяви, че Иран може да достигне целта си до 2-3 месеца.

„Иран е близо до целта си от 4 млн. барела, но замразяването е политическо решение“, каза Гамсари, насочвайки коментара си към петролния министър Биджан Намдар Зангане. „Близо сме до предишните производствени нива, затова сега всичко зависи от решението на министъра“, допълва той.

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведат неформални разговори с производители извън групата, включително Русия, на конференция в Алжир в края на този месец. Някои министри призоваха за споразумение за ограничаване на добива в глобален мащаб като съвместно усилие, с което да се насърчат цените на петрола на фона на глобалното презасищане.

Саудитска Арабия и Русия – световните топ производители на суров петрол, подписаха споразумение за сътрудничество за стабилизиране на глобалните пазари, макар че не обявиха конкретни мерки в подкрепа на цените.

Предишният опит за замразяване на добивите на черно злато през април пропадна, след като Саудитска Арабия настоя Иран да се присъедини към инициативата, преди да е възстановил добивите си до нива отпреди международните санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още