IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ОПЕК за август е достигнало рекордни нива

Според проучване на Bloomberg доставките от картела са се повишили до средно 33,69 млн. барела на ден

17:12 | 02.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производството на суров петрол в ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) през август е нараснало до рекордни нива, след като по-високият добив на страните от Персийския залив е компенсирал продължаващите загуби на Нигерия и Либия, сочи проучване на Bloomberg.

Доставките от ОПЕК са нараснали със 120 хил. барела на ден до средно 33,69 млн. барела на ден през август на фона на увеличения от Иран, Ирак и Кувейт, сочи проучване сред анализатори, петролни компании и данни за доставките. Групата ще проведе неформални разговори след три седмици в Алжир, където според руския президент Владимир Путин може да се достигне до ограничаване на производството.

Ирак води в тенденцията, увеличавайки доставките със 70 хил. барела на ден до 4,48 млн. барела на ден, след като правителството възобнови потоците от Киркук чрез северен тръбопровод за износ, контролиран от кюрдите. Това сигнализира за напредък в отдавнашния спор по плащанията.

Иран е увеличил производството с 60 хил. барела на ден до 3,62 млн. барела на ден, като продължава завръщането си на глобалните пазари след вдигането на санкциите през януари.

Саудитска Арабия, най-големият и силен член на групата, е засилила производството си с 30 хил. барела на ден до рекордните 10,60 млн. барела на ден. Кралството е увеличило добива, за да отговори както на местното потребление, което е достигнало върхови нива през лятото заради по-активното ползване на климатици, така и на търсенето от чуждестранни потребители, каза енергийният министър Халид ал-Фалих в интервю за саудитската информационна агенция миналия месец.

Страните от ОПЕК ще се срещнат с руския енергиен министър Александър Новак за неформални разговори по време на енергийната конференция в Алжир на 26-28 септември. Путин би искал Русия и ОПЕК да достигнат до споразумение за замразяване на добива, каза той в интервю от четвъртък. Всеки спор около участието на Иран, което спря предишните усилия, може да бъде решен, каза той.

Въпреки това предвид производството на страните членки на ОПЕК на максимален или почти максимален капацитет, никое споразумение за замразяване няма да се отрази особено на реалните доставки, казва Майк Колман, основател на базирания в Сингапур хедж фонд RCMA Asset Management.

“По-скоро символично е“, казва Колман. „Замразяването на добива няма да постигне нищо. За да имаме значително влияние върху цените, ще е нужно намаляване на производството“.

Нигерия е претърпяла най-големия спад на добива сред 14-те страни членки – 130 хил. барела до 1,44 млн. барела на ден. Компаниите все още се борят да поправят тръбопроводите след атаки на въоръжени групировки.

Либия също отчита изключителни загуби от 40 хил. барела на ден до 260 хил. барела на ден, след като политическите фракции в страната продължават да се борят за контрол над терминалите за износ на петрол.

Данните за производството за миналия месец надвишават нивото от миналата година, дори когато от тях се изкарат Индонезия и Габон, присъединили се към групата през 2016 г. Оценките за производството на повечето членове през юли са ревизирани спрямо предишното проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още