IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваканцията свърши: Защо септември ще е горещ за глобалните пазари

Предстоят редица заседания на централни банки на държави от Г-20, първият дебат от кандидатпрезидентската надпревара в САЩ, както и неформална среща на ОПЕК

08:35 | 02.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Септември е пълен с ключови пазарни събития и нито един актив не е имунизиран срещу потенциална волатилност, пише Bloomberg. Този месец ще се състои първият дебат от кандидатпрезидентската надпревара в САЩ, редица заседания на централни банки на държави от Г-20, както и неформална среща на ОПЕК.

Освен това септември е традиционно най-лошият месец за фондовите пазари, всъщност единственият, през който средната възвръщаемост в индекса S&P 500 е отрицателна, при това още от 1928 г. насам, сочат данни на Bank of America Meryll Lynch. 

Редица анализатори предупреждават, че идва краят на необичайното спокойствие, което беше характерно за пазарите през август, и че предстои ръст в зависимостта между различни активи.

Първото ключово събитие, очаквано цяла седмица, е публикуването на данните за заетостта в САЩ в петък. Евентуален стабилен ръст в новите назначения може да положи основата за повишение на лихвените проценти на следващото заседание на Федералния резерв на САЩ на 21 септември. Инвеститорите спекулират за вероятността от повишение на паричната политика още отпреди форума на централните банкери в Джаксън Хол. Тогава коментарите на председателя Джанет Йелън и заместника й Стенли Фишер по-скоро подкрепяха възможността за две повишения на лихвите през 2016 г. През последните няколко сесии обаче шансовете за затягане на паричната политика в края на септември намаляха.

В петък може да се сложи край на тези спекулации, ако ръстът на новите работни места през август е под очакванията, както е бил през последните пет години.

Решенията на централните банки ще движат глобалните пазари през септември заради потенциалното повишение на лихвите в САЩ и ефектите от мащабните програми за изкупуване на облигации в еврозоната, Великобритания и Япония върху форекс и дълговите пазари.

Европейската централна банка заседава на 8 септември и може да удължи срока на действие на програмата си за стимули след края на март 2017 г. Регулаторът е изправен пред предизвикателства, произтичащи от собствените му ограничения в това, какви активи може да изкупува.

Английската централна банка заседава на 15 септември и според анализатори, анкетирани от Bloomberg, има едва 6,3% вероятност от понижение на лихвите. Фокусът ще е върху предизвикателствата пред програмата за изкупуване на облигации, която имаше не особено плавен старт. 

Нарастват опасенията, че Японската централна банка (ЯЦБ) е изчерпала арсенала си от мерки на фона на слаб ръст на БВП, дефлационен натиск и по-малко налични държавни облигации, които може да изкупува. На 21 септември ЯЦБ ще обяви резултатите от цялостния си преглед на паричната си политика. Растат очакванията, че регулаторът може още повече да понижи депозитната лихва, която от януари е с отрицателна стойност (-0,1%). На същия ден заседава и Федералният резерв на САЩ.

Срещата на Г-20 се провежда на 4-5 септември в Китай, като домакините ще опитат да насочат вниманието към глобалния растеж и проблемите във финансовия сектор, посочва Bloomberg. Не се очаква координиран план за големи фискални стимули, но пазарите ще следят внимателно коментарите за това, доколко ефективна е фискалната политика за стимулиране на ръста.

Страните от ОПЕК ще се срещнат в Алжир между 26 и 28 септември и според инвестиционната банка Barclays този път има по-големи шансове за задържане на добива на настоящите нива. „Държавите извън ОПЕК, за които мнозина смятаха, че не могат да произвеждат повече (като Русия например), както и членки на картела, продължиха да повишават добива“, пише Кевин Нориш, управляващ директор за проучвания на пазара на суровини. „Така че този път замразяването може да противостои на потенциален допълнителен ръст в предлагането“, смята той.

След края на ваканцията през септември започва новата година за първичните капиталови пазари и анализаторите от Bank of America очакват в САЩ да има натоварен график на емитиране на активи с инвестиционен рейтинг въпреки необичано силното предлагане през август. По-конкретно те прогнозират емитиране на нови облигации с първокласен рейтинг на стойност 120 млрд. долара. Темпът, с който дълговите пазари абсорбират предлагането, ще е индикатор за сливания и придобивания и за обемите на обратното изкупуване през второто полугодие, тъй като пазарът на облигации има ключова роля в подобни мерки за корпоративно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още